Genel SağlıkHABERLER

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ; “SAĞLAM KAFA, SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR”.

“Okul çağındaki beslenme alışkanlıkları, yetişkin dönem beslenme alışkanlıklarının içeriğinin oluşmasında etkili oluyor.“

Ayrıca bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları ileri dönemlerdeki bazı hastalıklara zemin hazırlaması açısından da önem taşımaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin %60-85’inin kahvaltı yapmadıkları, %25-43’ünün satıcılardan alışveriş yaptıkları, buna rağmen sadece %15-25 oranında süt-ayran tüketildiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan da anlaşıldığı üzere okul çağında beslenme alışkanlıkları açısından çok yol katedilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu noktada öğretmenler ve veliler olarak bazı sorumluluklarınız bulunmaktadır. Bunların başında çocuklara yol göstermek açısından iyi birer örnek olmak gelmektedir. Onlara iyi birer örnek olmak için sizlerin beslenme konusunda bazı temel bilgilere sahip olmanız gerekmektedir.

Şimdi bu temel bilgilerden bahsedelim;

Günlük beslenmedeki enerji ihtiyacı, besin öğelerinden karşılanmaktadır. Bu besin öğeleri; karbonhidratlar (CHO), proteinler, yağlar, vitamin ve minerallerdir. Alınacak günlük enerjinin %55-60’ı CHO, %15’i protein ve %25-30 oranı da yağlardan gelmelidir.

Karbonhidrat kaynakları; pilav, makarna, sebze-meyve gibi kompleks karbonhidratlar sağlanmalıdır. Şeker gibi basit karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durulmasında fayda olacaktır. Bunların çok tüketilmesi ileri bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilecektir.

Proteinler, vücutta doku yapımında kullanılan ana maddelerdir. Büyüme ve gelişme açısından önem taşımaktadırlar. Protein kaynakları arasında süt, yoğurt, et çeşitleri, peynir, kurubaklagiller yer almaktadır. Fakat gün içerisinde bu besinlerin istenilen miktardan fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlara yol açabilmektedir. Yağ tüketiminde yağın çeşidine dikkat etmek gerekmektedir. Aldığımız proteinli besinler ile doymuş yağ olarak adlandırılan katı yağları almaktayız. Bu nedenle doymamış yağ olarak adlandırılan sıvıyağları da diğer besinleri pişirirken kullanarak yağ dengesi sağlamış olacaktır. Zeytinyağ, mısırözü gibi. Bu yaş grubunda tamamen yağsız bir beslenme uygulamak çok doğru olmayacaktır. Çünkü yağda eriyen vitaminlerin kullanılabilir olması için yağa (önerilen miktarlarda) ihtiyaç bulunmaktadır. Burada dikkat edilecek bir başka nokta da dışarıda tüketilen hazır gıdalarda fazla miktarda yağ içermesi olacaktır.

Vitamin ve minerallare gelince bunlar bağışıklık sistemi, sinir sistemi, diş-kemik sağlığı, mide-bağırsak sistemi açısından önem taşımaktadırlar. Örneğin kalsiyum kemik ve diş sağlığı açısından, B-1 vitamini sinir sistemi açısından önemlidir. Özellikle sebze-meyveler vitamin ve mineralar açısından zengin kaynaklar arasındadırlar. Burada iki noktada dikkat çekmek isterim. Birincisi çocukların sebze – meyve tüketmesi için anne-babaların iyi birer örnek olmaları gerekmektedir. İkincisi de tüketim ve pişirme şekilerine dikkat edilirse daha fazla fayda sağlanmış olacaktır. Salata yapmadan hemen önce limon sıkmak veya sebzeleri yıkadıktan sonra doğramak gibi. Okul çağındaki beslenmede, çocukların daha başarılı olmalarını da yakından etkileyen bir diğer nokta ise kahvaltı yapma alışkanlığıdır. Kahvaltı yapmadan okula göndermemek gerekmektedir. Yine bu noktada da anne-babalara büyük görev düşmektedir. Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan çocukların okulda daha başarılı oldukları görülmektedir.

Son olarak unutulmalıdır ki “Sağlam Kafa, Sağlam Vücutta Bulunur”.

VKV Amerikan Hastanesi
Beslenme Ve Diyet Bölümü Sorumlusu
Dyt. Ayşe Korkmaz