Genel SağlıkHABERLER

GRİP DEYİP GEÇMEYİN AŞI YAPTIRIN!

Grip, etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor. İnsanlarda salgınlara neden olan iki tip grip virüsü bulunuyor. İnfluenza A ve İnfluenza B. Virüsün yüzeyindeki bu antijenlerin mutasyona uğramasıyla yeni İnfluenza virüs tipleri ortaya çıkıyor. Bu nedenle her yıl farklı virüs tipleri ile salgınlar oluşabiliyor.

Grip virüsünün uğradığı sık antijen değişikliği nedeniyle grip aşısının bileşiminde her yıl ayarlamalar yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü 1947 yılından beri Küresel Grip Programı uyguluyor.

Toplu yaşanılan yerlerde kolayca bulaşıyor.

Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu, grip, öksürük ve hapşırıkla etrafa saçılan mikropların hava yolu ile alınmasıyla, hasta kişiler ile direkt temasla, hasta kişilerin ağız burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalar ile bulaşır. Hasta kişiler ile aynı ortamda bulunan insanlara kolayca bulaşabiliyor. Bu nedenle grip ev, okul, işyeri, kreş gibi toplu yaşanılan yerlerde kolayca bulaşabilir dedi.

Grip belirtileri genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılıyor. Grip de genellikle ateş, baş ağrısı, öksürük, adale ağrıları nadiren de olsa burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı görülüyor. Belirli bir süre sonra hastaların birçoğunda sonlanıyor. Öksürük ve halsizlik bazen 2 haftadan uzun sürebilirken, bazı kişilerde grip hastalığı mevcut olan bir sağlık sorununu alevlendirebiliyor. Bazı hastalarda zatürree, bronşit gelişebiliyor. Sağlıklı kişilerde genellikle ciddi sorunlara yol açmayan grip, kalp, akciğer hastalığı ve diabet gibi altta yatan başka bir hastalığı olanlarda ciddi seyredebiliyor.

Gribe bağlı ölüm riski sağlıklı erişkinlere göre 65 yaşından büyüklerde, küçük çocuklarda, sağlık sorunu olanlarda daha fazla karşımıza çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Öneriyor.

Gripten korunmada aşılama yapılması Dünya Sağlık Örgütü tarafından öneriliyor. Her yıl salgınların arttığı dönem öncesinde yüksek riskli kişiler bu hastaların temas ettiği kişilerin ve sağlık personelinin aşılanması gribin yayılmasını, griple ilgili ortaya çıkan problemleri azaltabiliyor.

Aşılama yapıldığında salgın yapan virüsün aşı içeriğindeki virüsle benzer olması durumunda %70–90 oranında koruma elde edilebiliyor.

Grip aşısı ise Eylül-Ekim aylarında yapılmalıdır.

Mutlaka grip aşısı yaptırması gereken kişiler

6 ay 18 yaş arası olan ve uzun süreli aspirin kullananlar.

65 yaşından büyükler

Şeker hastaları

Astım hastaları

Kronik akciğer hastaları

Kronik kalp ve damar hastaları

Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler

Riskli kişilerle aynı ortamda yaşayanlar

Sağlık personeli

Aşı olmaması gereken kişiler

6 aydan küçük bebekler

Yumurta yediğinde alerjik şoka girenler

Hamileliğin ilk 3 ayında olanlar.

Dinlenmek Şart!

Grip tedavisinde belirtiler başladığında ilk 2 gün içerisinde antiviral ilaç başlanırsa çabuk iyileşme görülüyor. Hastanın şikâyetlerini düzeltici ilaçlar da verilirken, hastaya istirahat ve bol sıvı alması öneriliyor.