Genel SağlıkHABERLER

FAREDEN KOYUNA KÖK HÜCRE NAKLEDİLDİ

Fransız bilim adamları, farelerin gelişme aşamasındaki kök hücrelerini kullanarak, bir koyundaki kalp rahatsızlığını tedavi etmeyi başardı.

Araştırmayla ilk kez, fare hücrelerinin, daha büyük hayvanların iyileşmelerini sağlayabilecekleri gözler önüne seriliyor. Araştırmanın sonuçlarından biri de, aynı tekniğin insanlar üzerinde de başarılı olma olasılığı.

Gelişmekte olan ülkelerde, kalp rahatsızlıkları, başlıca ölüm nedenlerinden birisi. Şişmanlık oranı arttıkça ve yaşlananların sayısı çoğaldıkça, bu durum muhtemelen devam edecek. Kalp krizi geçiren bir hastanın, krizi sonrası hücreleri ölüyor, kalbin fonksiyonu azalıyor, vücut kalp hastalıklarına daha açık hale geliyor.

Gelişme aşamasındaki kök hücreler daha önce kemirgen hayvanlarda görülen kalp hastalıklarının tedavisinde başarıyla kullanılmıştı. Ancak şimdi ilk kez farelerin kök hücreleri, daha büyük hayvanlara nakledildi. Araştırmacılar, özel olarak hazırlanmış kök hücreleri, dokuz koyunun, zarar görmüş kalplerine yerleştirdi. Bir ay sonra, bu koyunların, hücre nakli yapılmayanlara oranla çok daha sağlıklı kalplere sahip oldukları belirlendi.

Araştırmanın bulguları umut verici. Zira deneyler açıkça, kök hücrelerin büyüyerek, kalbin zarar görmüş dokusunun yerini aldıklarını gösteriyor. Deneyler ayrıca, kök hücrelerle yapılacak tedavinin, daha önce düşünülenden daha kolay yapılabileceğinin de kanıtı. Doktorların ihtiyacı olan, tamamen yeni organlar geliştirmek yerine, sadece hasarlı dokuları iyileştirmek için kök hücreleri kullanmak olabilir.

Bu çalışmanın sonuçları, tıp dergisi Lancet’te yayımlandı.