Genel SağlıkHABERLER

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜVEY EVLAT MI?

Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) temel teminat paketi kapsamında olmayan sağlık hizmetlerinden biri de ağız ve diş sağlığı. Sağlıkçılar bu yanlışa dikkat çekti.

Genel Sağlık Sigortası’ nda (GSS) temel teminat paketi kapsamında olmayan sağlık hizmetlerinden biri de ağız ve diş sağlığı. Durum böyle olunca da GSS’ nin uygulamaya başlamasıyla birlikte zaten iyi durumda olmayan ağız ve diş sağlığımızın daha da kötüleşeceği belirtiliyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD öğretim üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala, GSS ile insanların ancak temel teminat paketi içinde belirtilen sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğine dikkat çekerek, 16 yaş ve üzerindekiler için ağız ve diş sağlığı muayenesinin temel teminat paketi içinde yer almadığını açıkladı.

Pala, şöyle devam etti:

” Yani 15 yaşından büyükler bu hizmetten yararlanamayacaklar. Diş protezi yaptırmak için ise 60 yaşına kadar beklemeleri gerekecek(Madde87).

Yardımcı üreme teknikleri de temel teminat paketi kapsamı dışında bırakıldı (Madde 88). Yani GSS yoksul ve dar gelirli yurttaşların sağlığını olumsuz etkileyecek.

Hastanın 3 seçeneği olacak. Paket dışında bir hizmete gereksinim duyduğunda, bu hizmeti ya ek prim ödeyerek özel sağlık sigortaları aracılığıyla ya da ceplerinden ödeyerek alabilecekler.

Sağlık hizmeti almak için paraya gereksinim duyulması, ailelere evlerini, arabalarını, tarlalarını sattırabilir. Bunun sonucunda literatürde (tıbbi yoksunluk) olarak belirtilen toplumsal sorun olaşabilir. Ailenin bireylerinin yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle yoksullaşması. Türkiye’ de bazı aileleri böyle bir durum bekliyor.”

Kaynak: www.sagliginsesi.com