Genel SağlıkHABERLER

YOKSULLUK BEBEKLERİ VURUYOR

Yoksulluk, erken evlenme ve yanlıs ilaç kullanımı bebekleri vuruyor. Araştırmalara göre özellikle Güneydoğu illerimizde hidrosefali patlaması yaşanıyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Akkum, bölgede doğan her bin çocuktan 10’unun ‘kafa içinde sıvı birikimi’ anlamındaki ‘hidrosefali’ hastası olarak dünyaya geldiğini belirterek, “Bölgede anne adaylarının yetersiz ve bilinçsiz beslenmesi, akraba evliliği, erken ve ileri yaşta doğumlar sebebiyle Türkiye’de her bin çocuktan 3’ü hidrosefalili doğarken, bu oran bölgede binde 10’a çıkıyor. Bu nedenle bölgede her bin çocuktan 10’u hidrosefali hastası olarak doğuyor. Bebeklerin beyin çevresinde sıvı miktarı arttıkça beyinde basınç ve sonrasında küçülme oluşuyor. Bu da bebeğin ölü doğmasına neden olurken, hamilelik sırasında bebeğin anne karnında ameliyat edilmesi durumunda ise yaşama şansı yüzde 50 artıyor” dedi.

Hamilelik döneminde her annenin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini ifade eden Dr. Akkum, “Doğum oluncaya kadar bu kontrol devam etmeli. Bu anne ve bebeğin sağlığı için çok önemli. Ancak özellikle kırsal kesimde yaşayan hamileler maalesef doktor kontrolü için gelmiyor. Bu da kötü sonuçlar doğurabiliyor. Türkiye’de her doğan bin çocuktan 3’ü hidrosefalili doğarken, bu oran bölgede binde 10’a çıkıyor” şeklinde konuştu.