Genel SağlıkHABERLER

DİABET YAYGINLAŞIYOR

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. Temel Yılmaz, “Türkiye’de 2 milyon 600 bin diyabet hastası, 2 milyon 400 bin de hasta adayı var” diyerek, şişmanlık nedeniyle kadınlarda hastalığın daha fazla görüldüğünü işaret etti.

GlaxoSmithKline İlaç Firması tarafından Conrad Otel’de düzenlenen diyabetle ilgili basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Yılmaz, en fazla diyabetli hastanın İstanbul’da bulunduğunu belirterek, sonradan ortaya çıkan tip 2 diyabete dikkat çekti. Prof. Dr. Yılmaz, “Özellikle 40 yaşından sonra diyabet oranı çok hızla artıyor. Bu oran 50 yaşından sonra yüzde 15’lere kadar çıkıyor. Her 3 diyabetliden biri hasta olduğunu bilmiyor” diye konuştu

Diyabette genetik faktörün önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, belli yaştan sonra şu belirtilerin ortaya çıkması halinde, bir doktora başvurulması önerisinde bulundu: “Kuvvetli bir öğünden sonra sık acıkma, açlığa tahammülsüzlük ve buna bağlı şişmanlık. Özellikle vücut yağlarının karın bölgesinde toplanması. Çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, halsizlik, bitkinlik, daha kolay hastalanma ve mantar enfeksiyonlarının uzun sürmesi.”

Prof. Dr. Yılmaz, tedavide, hastalara, 3 aylık iyi bir diyet ve egzersiz programı uygulandığını, bu sürede kan şekerinin istenilen seviyeye inmemesi halinde ilaca başlandığını sözlerine ekledi.

ABD Michigan Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü’nden Prof. Dr. Sümer Belbez Pek de, hastalığın yol açtığı hasarların 10 yıl gibi uzun bir sürede ortaya çıktığını belirterek, şöyle dedi: “Bu hastalar uzun süre araz olmadan etrafta dolaşıyorlar. Ancak bu süre zarfında, kan şekerinin yüksekliği nedeniyle, onlar farkında olmadan vücut harap oluyor. Tip 2 diyabet gizli kalabildiği için, teşhis konulduğu zaman bu komplikasyonlarda ortaya çıkmış bulunuyor. Amerika’da kör olanlarının yüzde 50’sinin nedeni tip 2 diyabet. Yine böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girenlerin yüzde 50’si de diyabet hastası.”

ABD’de, diyabetin görülme oranının yüzde 6-8 düzeyinde bulunduğunu ve bunun en büyük sebebinin de şişmanlık olduğunu anlatan Prof.Dr. Pek, “Şişmanlık problemini ortadan kaldırabilirsek tip 2 diyabet hastalığının bir haylı azalacağına inanıyorum” dedi.