Genel SağlıkHABERLER

ODA SPREYLERİNE DİKKAT

Sağlık Bakanlığı, izin almadan üretilen ve satılan ‘oda ve oto kokuları’nın halk sağlığını tehlikeye attığını belirterek, tüketicileri uyardı.

Hava aromatize edici ürünler olarak adlandırılan ‘oda ve oto kokuları’nın bilinçli kullanılması gerektiğini bildiren bakanlık, “Kapalı mekanlar ve araç içinin güzel kokması amacıyla kullanılan bu ürünler, bilinçli kullanılmadığı durumlarda birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor” uyarısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tüketiciler uyarılarak, “Bakanlığımızdan izin almadan piyasada satılan, ‘oda ve oto kokuları’ halk sağlığını riske etmektedir” denildi. Açıklamada, hava aromatize amacıyla üretilen ve satılan bu ürünlerin, denetimleri, ithal ve üretim izinlerinin Sağlık Bakanlığı’nca verildiği belirtilerek, üretim ve ithal ürünlerinin izin aşamalarında bu ürünlerin formülasyon bilgileri, orijinal sertifikaları, literatür bilgileri, analiz sertifikalarının belge bazında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Genel Müdürlüğü’nce incelendiği kaydedildi.

Açıklamada, ürünlerin kimyasal analizlerinin Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuarları’nda yapıldığı ve uygun bulunan ürünlere ‘Türkçe Etiket’ örnekleri hazırlatıldığı ifade edildi. Bu etiketlerde gerekli uyarıların yer alması sonucunda izinlerin verildiğine dikkat çekilen Bakanlık açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Bu ürünlerin terkibinde; esans, alkol, su, aeresollerde itici gaz bulunmaktadır. Bu ürünlere izin verilirken halk sağlığını tehdit edecek hiçbir yardımcı ve etken madde veya toksik madde taşımamasına dikkat edilmektedir. Bu ürünlerin alınması sırasında, etiket bilgilerindeki uyarıların dikkate alınması, Sağlık Bakanlığı’nın izin, tarih ve sayısının bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve izin almamış olan ürünlerin satın alınmaması, halk sağlığının korunmasında önem arz etmektedir.”