Genel SağlıkHABERLER

ÇİN MALI OYUNCAKLARA DİKKAT!

Ucuz olduğu için ailelerin, çocuklara aldığı Çin yapımı oyuncaklara dikkat! Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre bu oyuncakların kullanılması sakıncalı bulunuyor.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, “İnsan sağlığına zarar verdiği tespit edilen Çin Halk Cumhuriyeti malı oyuncaklar, kesinlikle satın alınmamalı” dedi.

İlikhan, yaptığı yazılı açıklamada, doğru tercih edilmeyen oyuncakların insan sağlığına, can ve mal güvenliğine zarar verdiği gibi ekonomik kayba da yol açtığını bildirdi.

Çocukların sağlığını tehlikeye atmamak için oyuncak satın alınırken çok dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken İlikhan, şöyle konuştu:

“Oyuncakların her zaman masum olmadığını unutmamak lazım. İnsan sağlığına zarar verdiği tespit edilen Çin Halk Cumhuriyeti malı oyuncaklar, kesinlikle satın alınmamalı. Rusya’da yapılan bilimsel araştırmada, ucuz olduğundan rağbet gören söz konusu ülkenin ürettiği ürünlerin insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri belirlenmiştir. Vatandaşlar, satın aldığı bu ürünlerin üzerinde ya da ambalajında uluslararası standartlara uygunluğunu gösteren ‘CE’ işaretini aramalıdırlar.”

İlikhan, oyuncakların çocuğun çevresinde yanabilecek tehlikeli elementler ve patlayıcı içermemesi gerektiğini, hastalık ve mikrop kapma riskini önleyecek temizlik şartlarına uygun üretilmesinin de şart olduğunu kaydetti.

OYUNCAKÇILARIN WEB SİTESİ OLDU

Oyuncakçılar Derneği’nin (OYDER), Türkiye’de oyuncak sektöründeki iletişimi sağlamak amacıyla kurduğu web sitesi yayınına başladı.

“www.oyder.org” adresinden ulaşılabilen sitede, şirket haberleri, sektöre ilişkin bilgiler, uluslararası fuar duyuruları, dernek üyelerine ait iletişim bilgileri, üretici, ithalatçı, ihracatçılar için referans bilgileri yer alıyor.

Uluslararası araştırma kuruluşu Global Industry Analysts Inc.’in verilerine göre, Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerin başında gelen oyuncak sektörünün 2005 yılında 205 milyon dolarlık bir parasal büyümeye ulaşması bekleniyor. OYDER de, web sitesiyle, yerli üreticilerin sayısını ve kalitesini arttırmayı hedefliyor.