Genel SağlıkHABERLER

EMİLEN ASPİRİN

Emilerek tüketilen Aspirin, normal Aspirin’lere göre daha kısa sürede etkisini gösteriyor. Kiraz tadında çiğnenebilen Aspirin, ayrıca normal Aspirin’e göre midede daha az tahribat yapıyor. Tadı da ekşi değil, portakal ve kiraz aromalı.

Bayer’in çiğnenebilen Aspirin’i halen Avrupa ve Latin Amerika’da satılıyor. Bayer Türkiye Sağlık Ürünleri Pazarlama Müdürü Erdoğdu Ülkeroğlu, sıcak içecek şeklindeki Aspirin’in ağrı kesici özelliğinin yanı sıra gribe karşı da çok etkili olduğunu söyledi.

Türkiye’de her yıl 10 milyon dolarlık Aspirin tüketiliyor. Aspirin dünyada 105, Türkiye’de ise 44 yıldır biliniyor. Dünyanın en çok satan ilacı olan Aspirin’le ilgili yılda 3 bin 500 yazı yazılıyor. Her geçen gün de yeni bir mucizesi ortaya çıkıyor. Bu arada, Aspirin’in zararlı olduğu spekülasyonları da yok değil. Bazı kanser türlerine ve Alzheimer’e bile iyi geldiği söylenen Aspirin’in ilginç bir hikayesi var.

Aspirin ve eroin… Aspirin’i 1897’de Alman Bayer’in genç kimyageri Dr. Felix Hoffmann buldu. İlginç olan şey, Hoffmann’ın Aspirin’in ana maddesi olan ‘Asetilsalisik asiti’ bulduktan birkaç gün sonra eroinin hammaddesini bulması. Bu çok tartışılan bir konu. Aspirin’in ardından Heroin’i (eroin) öksürük ilacı olarak piyasaya süren şirket de Bayer. Eroin, 2’nci dünya savaşının ardından yasaklanmıştı.