Genel SağlıkHABERLER

DEPRESYONU YENMEK ELİNİZDE

Çoğu da bunun bir nöbet olduğundan habersiz, yalnızca bir uykusuzluk ya da yorgunluk belirtisi sanıyor

En fazla mutsuzluk, umutsuzluk, kötümserlik, aşırı iştah veya iştah kaybı, yaşama isteğini kaybetme gibi belirtilerle kendini gösteren depresyon; yaş, ülke, etnik özellikler dinlemeden tüm insanları ele geçirebiliyor. Genel olarak kadınların, erkeklere göre iki kat fazla risk taşıdığını da belirtelim. Peki depresyonun gerisindeki sebepler neler?

Kadınların yaşadığı hormonal değişimler:

Adet öncesi,
Menopoz dönemi,
Hamilelik, doğum ve emzirme dönemi sonrası,
Hormon takviyeli ilaçlar,
Hormon dengesini bozan kadın hastalıkları sırasında.

Kadın ve erkekte depresyonun ortaya çıkma nedenleri:

Beyindeki kimyasal dengenin bozulması,
Yakın bir kişinin kaybı,
Yaşamdaki büyük bir değişiklik; boşanma, iş kaybı, şehir değiştirme vs.,
Finansal sorunlar,
Vücutta belirli gıdaların eksikliği, yetersiz beslenme,
Tansiyon düşürücü benzeri bir takım ilaçların kullanımı,
Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı,
Bazı akut veya kronik hastalıklar.

Nedeni ne olursa olsun, depresyon tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavi süreci çoğunlukla ilaç, terapi ve depresyonun nedenine odaklı diğer yöntemleri içerir. Örneğin, doğum kontrol haplarından kaynaklanan depresyon tespit edilmişse, ilaca ara verilerek ya da ilaç değiştirilerek tedavi sonuçlandırılabilir.

Depresyon; hepimizin rahatsızlığı. Kimi zaman işten başımızı kaldırıp kendimizdeki değişimi fark edemediğimiz için artan, kimi zaman öncelikli sorunlar yüzünden ihmal ettiğimiz, varlığını bile çoğu zaman kabul etmeye yanaşmadığımız bir problem. Depresyonun; işteki başarımızdan aile ilişkilerimize, sosyal yaşamımızdan güzelliğimize kadar tüm yaşamımızı etkilediğini unutmayalım. Belirtilerden şüpheleniyorsak, sorunu çözmeye yönelik ilk adımı bir an önce atalım.