Genel SağlıkHABERLER

ORGAN NAKLİ YASALLAŞABİLİR Mİ

Cerrahlar tarafından hazırlanan teklifte, kişilerin organ satışına karşı çıkılıyor ve bu konudaki yasağın devam etmesi isteniliyor. Bunun yerine, devletlerin organ bağışlarını ortak bir havuzda topladıktan sonra, en uygun hastaya gönderebileceğini, ihtiyacı olan ülkelerin de ücret karşılığında organ alımını kabul edebileceği öngörülüyor.

İngiliz cerrahlar, karşı oldukları halde konuyu Eylül ayında Miami’de yapılacak uluslararası ‘‘Nakil Cerrahları’’ toplantısında gündeme getirmeyi planlıyorlar. İngiliz Nakil Örgütü’nün sekreteri John Forsythe, tartışmaların Amerika’da organ sıkıntısı yüzünden başladığını ve Miami sempozyumunda nakil için organların satışa çıkarılmasına izin vermenin yanlış olacağını savunmak için gündeme getireceklerini söyledi.

Almanya’daki Hannover Tıp Okulu’nun nakil cerrahı Hans Schlitt de ‘‘The Lancet’’ adlı tıp dergisine bu ay yazdığı yazıda, ülkelerin organ nakillerinde farklı fiyatlar önermeleri ile teklifin bir ‘‘nakil turizmi’’ halini alabileceğini savundu.

Forsythe, ‘‘Bu teklif, nakil hakkındaki sorunları azaltmak için oluşturulmuş olabilir ancak fikri hoş bulmuyorum. Paranın el değiştirdiği, zenginin fakir üzerinden kazandığı, güçlünün zayıfın üzerinden geçindiği bir ortamda her zaman endişelerim olacaktır. Tartışmalar Amerika’da olduğu kadar İngiltere’de de sürüyor’’ dedi.

İngiliz ‘‘The Independent’’ gazetesinin haberine göre, hazırlanacak projede hükümetlerin diyaliz aracının yılda yaklaşık 20 bin ile 30 bin sterlin arasında değişen masrafını (40 ila 56 milyar lira) göz önünde bulundurarak, nakil sonrası hasta tedavisinin iki katına mal olacağını düşünmeleri gerektiği belirtildi.

Bugün İngiltere’de 7000 hasta böbrek nakli beklerken, her yıl 3000 böbrek ameliyatı yapılıyor ve araştırmalar Hindistan, Çin, Brezilya, İran, Irak ve Türkiye’nin başı çektiği ülkelerde organ satışının yaygın olduğunu gösteriyor.