Genel SağlıkHABERLER

SİGARA ZAMANSIZ CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR

Dünya Bankası ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Hyatt Regency Otel’de, “Dünya’da ve Türkiye’deki Tütün Ekonomisi ve Tütünün İnsan Sağlığına Etkileri” konulu tartışmanın gerçekleştirildiği basın semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Soydal, dünyada yılda 4 milyon kişinin sigara nedeniyle öldüğünü, tedbir alınmadığı takdirde önümüzdeki 25 yılda bu sayının 10 milyona yükseleceğini kaydetti.

Sigara alışkanlığının gelişmekte olan ülkelerde artarken, gelişmiş ülkelerde düştüğüne işaret eden Dr. Soydal, “Türkiye’de 1984 sonrası dönemde sigara tüketimi yüzde 80 oranında artmıştır. Oysa aynı dönemde ABD’de sigara tüketimi yüzde 30 oranında azalmıştır” dedi. Türkiye’de en çok ölüme neden olan koroner kalp, kanser ve beyin damar hastalıklarıyla sigara arasında önemli bir bağlantı bulunduğuna dikkat çeken Dr. Soydal, “Koroner kalp hastalığı nedeniyle 65 yaş öncesi ortaya çıkan ölümlerin erkeklerde yüzde 45’i, kadınlarda ise yüzde 41’i sigara kaynaklıdır. Yine akciğer kanseri ölümlerinin de yaklaşık yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır” diye konuştu. Türkiye’de son 30-40 yılda, yılda ortalama 100 bin ton tütün tüketildiğini dile getiren Dr. Soydal, “Türkiye’de halen yılda yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle zamansız ölmekte. Bu sayı ülkemizdeki bir yılda ölen anne, bebek ve çocuk sayısının yaklaşık iki katıdır” dedi.

Konuşmasında bakanlık çalışmalarını da anlatan Soydal, 21. Yüzyılda Herkese Sağlık Girişimi ve “Bırak-Kazan” yarışması hakkında bilgi verdi. Daha önce de düzenledikleri bu yarışmalara katılanların yüzde 25-30’unun bir daha sigara içmediğini kaydeden Dr. Soydal, “Yarışmaya 200 bin başvuru bekliyoruz. 60 bin kişinin de ömür boyu sigara içmemesini hedefliyoruz” dedi. Hiçbir organizasyon, kişi veya ülkenin bu salgını tek başına durduramayacağına da işaret Dr. Soydal, toplumun tüm güçlerini sigarasız dünya için birleştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Dünya Bankası Tütün Kontrol Koordinatörü Dr. Joy de Beyer de, dünyada hergün 80-100 bin gencin sigaraya başladığını ve uzun süre sigara için her 2 kişiden birinin bağımlılığı yüzünden öldüğünü anlattı. Son 5 yılda dünyadaki tüketimin yükselmesinin gelişmekte olan ülkelerdeki artıştan kaynaklandığını belirten Dr. Beyer, “Eğer sigara içenler bugün bıraksalar önümüzdeki 50 yılda 200 milyon erişkinin hayatı kurtulur” dedi. Tütün kullanımının azaltılmasında halkın bilgilendirilmesinin çok büyük önem taşıdığını ve bu konuda medyaya büyük görevler düştüğünü vurgulayan Dr. Beyer, devletin alacağı tedbirlerin başında da daha yüksek vergi ve reklam yasağının geldiğini söyledi.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Önder de, geçen 10 sene boyunca, sigara tüketimindeki artış oranına göre ülkeler karşılaştırıldığında Türkiye’nin yüzde 52.18’le Pakistan ve Bulgaristan’dan sonra üçüncü sırayı aldığını anlattı. Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, “Türkiye’de hastalar öyle bir sayıya ulaştı ki, bu artık tedaviyle olacak bir şey değil” dedi.