Genel SağlıkHABERLER

SICAK VE NEMLİ HAVA UYARISI

Sıcak ve nemli havanın sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtilerek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması, serin yerlerde bulunup bol sıvı almaları uyarısında bulunuldu.

Dışarı çıkılması zorunlu durumlarda ise şapka kullanılması, güneşin ultraviyole ışınlarından sakınmak için de koruyucu krem sürülmesini önerilirken, bol, ince, rahat ve açık renk elbise giyilmesi, sulu ve hafif gıdaların alınması, yağlı gıdalardan ve alkolden kaçınılması gerektiği dile getirildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, sıcaklık artışının; güneş çarpmaları, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları, solumun sistemi hastalıkları, sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıklar, gıda zehirlenmeleri ve aşırı nemden kaynaklanan sıcak yorgunluğu, kramplar gibi sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Bu rahatsızlıklara karşı vatandaşların bazı tedbirler almasında yarar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, şunları kaydetti: “Aşırı nem, vücudun sıcağa karşı savunma mekanizması olan terin buharlaşmasını önleyerek, serinlemeye engel olur. Kişiler çok terler fakat az serinler. Böylece aşırı sıvı kaybına bağlı olarak; yorgunluk, halsizlik, iç sıkıntısı, nabız zayıflığı ve dolaşım bozukluğu oluşabilir. Bu durumlarda kişiye aşırı sıvı kaybından gelişen tabloya karşı tıbbi müdahale yapılmalı ve hemen sıcak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Hastanın uzanması sağlanmalı ve eğer bilinci yerindeyse, 1 litreye yakın su içirilmelidir. Bu tedbirlerin yanı sıra özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların 11.00-15.00 arasındaki riskli saatlerde dışarı çıkmamaları, serin yerleri tercih edip bol sıvı almaları gerekir.”

Prof. Dr. Erman Tuncer, dışarı çıkılması zorunlu durumlarda ise şapka kullanılmasını, güneşin ultraviyole ışınlarından sakınmak için de koruyucu krem sürülmesini önerdi. Bol, ince, rahat ve açık renk elbise giyilmesi, sulu ve hafif gıdalar alınması, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Tuncer, yaşlılar ile kalp ve tansiyon hastalarının sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalarının önemini de vurguladı.

SICAK ÇARPMALARI

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer, sık sık ılık su ile duş almanın faydalı olacağını, havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmaması ve hava sirkülasyonunun sağlanması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Tüm bu tedbirlerin alınmasına rağmen oluşabilecek sıcak çarpmalarında kişi önce serin ve gölge bir yere alınmalı, kapalı yerde ise hava sirkülasyonu sağlanmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Şuur bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli, bilinçsiz müdahaleden kaçınılmalıdır.”