Genel SağlıkHABERLER

‘TÜRKİYE’DE SARALI SAYISI AKRABA EVLİLİĞİ NEDENİYLE FAZLA’

Türkiye’de 420 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 650 bin sara hastası bulunduğu bildirildi.

Türkiye’de halk arasında “sara” olarak bilinen “epilepsi” hastalığının fazla oluşunun özellikle akraba evliliğinden kaynaklandığı dile getirildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Topçu, “5. Ulusal Çocuk Nöroloji Kongresi”nin son gününde yaptığı açıklamada, halk arasında “sara” olarak bilinen “epilepsi” hastalığının insanların yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi. Hastalığın ilaçla tedavisinde önemli başarı sağlandığını, bunun yetersiz kaldığı durumlarda da cerrahi yöntemlere başvurulduğunu ifade eden Topçu, şöyle devam etti: “Epilepsi hastalığı, insan beyninin yüzeyinde yer alan hücrelerden anormal boyutta elektrik akımının yayılması sonucunda oluşuyor. Hastalığının en büyük özelliği çocukluk çağında yani 0-17 yaş grubunda görülmesidir. Türkiye’de bu grupta 420 bin kişi, hayatını sara hastası olarak sürdürüyor. “

Amiens Tıp Fakültesi görevlisi Profesör Patrick Berquin ise Fransa’nın nüfusunun 65 milyon olduğunu ve yaklaşık 400 bin sara hastası bulunduğunu belirterek, Türkiye’de sayının daha fazla olduğunu söyledi.

Türkiye’deki sara hastası sayısının fazla oluşuna dikkati çeken Berquin, “Hastalık ve tedavi yöntemleri dünyanın her yerinde aynı. Ancak, Türkiye’de sara hastalığının fazla oluşu özellikle akraba evliliğinden kaynaklanıyor”dedi.

OTİZM KONUSU

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi eski öğretim üyesi Doç. Dr. Lale Vanlı da “Otizme erken tanı koymada davranışsal boyut” konulu sunum yaptı.

Otizmde en iyi sonucun erken tanı ile sağlandığını belirten ve iki yaşına kadar ki sürecin önemli olduğunu ifade eden Vanlı, şöyle konuştu: “Hastalığın tıbbi ve psikolojik bir testi olmadığından tanı oldukça zordur. Bu nedenle otizmde en iyi teşhis anne ve babanın gözlemidir. Bu çocuklar, çevresi ve başka insanlarla az ilgilenir tek bir nesneye odaklanırlar. Bazı el ve vücut hareketlerini fazlasıyla tekrarlarlar. Farklı bir dünyadaymış gibi davranırlar. Göz temasına girmezler. Cümle kurmakta zorlanırlar. Bize başvuran aileler sıklıkla (çocuğum yüzüme bakmıyor) ya da (ona sarıldığımda niçin tepki vermiyor) şeklinde yakınıyorlar. Ancak genellikle 6 yaşlarında otizm tanısı konabiliyor.”