Genel SağlıkHABERLER

ALZHEİMER’DE ERKEN TEŞHİS UMUDU

Omurilik salgıları üzerinde yapılacak araştırmaların Alzheimer hastalığı konusunda önemli ipuçları verebileceği kaydedildi.

Beyinde toplanan a-beta sindirit ve tau proteininin Alzheimer hastalarında normal olmadığını ve azaldığını belirten bilimadamları, omurilik salgıları üzerinde yapılan araştırmalarla hastalığın erken teşhis edilebileceğini kaydetti.

Amerikan Tıp Birliği tarafından yayınlanan haftalık Journal of the American Medical Association dergisinin son sayısında, 2 anormal proteinin incelenmesinin Alzheimer hastalığı ile ilgili, doğruluk oranı yüzde 92 olan sonuçlar verdiği görüşü ifade edildi.

ALZHEİMER’IN TANIMLANMASI

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden Yaşlılık Psikiyatrisi Bölümü Şefi Dr. Trey Sunderland, beyinde toplanan a-beta sindirit ve tau proteininin Alzheimer hastalarında normal olmadığını ve azaldığını belirtti. Omurilik salgılarının Alzheimer hastalığının tanımlanmasında önemli olduğu görüşünü dile getiren Dr. Sunderland, böylece hastalığın erken teşhis edilebileceğini söyledi. Dr. Sunderland, konunun halen araştırma safhasında olduğuna da işaret etti.

ABD’de yaklaşık 4 milyon Alzheimer hastası bulunuyor. Bu sayı 60’lı yaşlarda patlama gösteriyor. 65 yaşındakilerin yüzde 1’i, 85 yaşındakilerin ise en az yüzde 20’si Alzheimer hastası. Biyokimyasal tedavilerin bu konudaki en büyük umut olduğu bildiriliyor.

MEPONOZ SONRASI KADINLAR

Journal of Neuroscience dergisinde de, aynı konuyla ilgili olarak Weill Cornell Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Terasa Milner’in Rockefeller Üniversitesi’nden meslektaşlarıyla birlikte kaleme aldığı araştırma yayınlandı. Araştırmada, östrojen hormonunun öğrenme ve hafızayı düzenleyen beyin hücrelerini nasıl etkilediği ele alındı. Araştırmada elde edilen veriler, menopoz sonrası kadınların Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin aynı yaştaki erkeklerden yüksek olmasının nedenlerini gösterdi.