Genel SağlıkHABERLER

ERKEKLER DE MENOPOZ RAHATSIZLIKLARINDAN MUSTARİP

Erkeklerin 3’te 1’inin kadınlardaki menopoz rahatsızlıklarından mustarip oldukları bildirildi.

İsveç’teki Linköping Üniversitesi’nden bilim adamları, 55 yaş üzerindeki 1800 erkeğe kadınlarda görülen menopozun etkilerini hissedip hissetmediklerini sordular. Araştırmacılar, bu yaşın üzerindeki erkeklerde terleme ve sıcak basması gibi semptomların yaygın olduğunu saptadılar.

Bilim adamları, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bu rahatsızlıklardan CGRP adlı bir proteinin sorumlu olduğuna inanıyorlar. Bu protein damarları genişleterek terleme ve sıcak basmalarına yol açıyor. Bu proteinin seviyesinin kontrol altında tutulmasının, menopoz rahatsızlıklarını tedavi etmeye yönelik yeni yollar bulunmasını sağlayabileceği belirtildi. Araştırmacılar, erkeklik hormonu testosteron seviyesinin düşük olmasından kaynaklanan semptomlara sahip erkeklerde, menopoz belirtilerinin görülme olasılığının daha fazla olduğunu da saptadılar.

Prostat kanseri tedavisi gören erkekler üzerinde de inceleme yapan bilim adamları, kadınlık hormonu östrojen tedavisi alan erkeklerde menopoz belirtileri görülme oranının, testosteronun azalmasına yol açan prostat ameliyatı geçirenlere oranla daha az olduğunu saptadılar.

MENOPOZA AKUPUNKTUR TEDAVİSİ

Yapılan ikinci bir araştırmada, bilim adamları, menopozdaki kadınlarda akupunktur tedavisinin etkilerini incelediler ve bazı kadınlarda tedavinin rahatsızlıkları yüzde 75 oranda azalttığını tespit ettiler.

Bilim adamları, bulgularının, akupunkturun östrojen tedavisi göremeyen ya da görmek istemeyen kadınlar için alternatif olabileceğini gösterdiğini belirttiler.