Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’NİN KEMİK HARİTASI ÇIKARILACAK

Yurt genelinde 21 ilde bin 200 kişinin kemik yoğunluğu ölçümü yapılacak.

Türkiye Osteoporoz Derneği ile Novartis ilaç firması, osteoporoz hastalığının teşhisinde gerekli olan kemik yoğunluğu ölçümü için yurt genelinde ücretsiz kemik taraması yaparak, Türkiye’nin kemik haritasını çıkaracak.

Novartis ilaç firmasının Konya Bölge Müdürü Ethem Eke, yaptığı açıklamada, kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun genellikle menopoz sonrası kadınlarda görüldüğünü ve basit nedenlerle kemik kırılması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu kaydetti.

Osteoporoz hastalığında yeni tedavi yöntemleri geliştirmek üzere bilimsel çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Eke, osteoporoz hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla başlatılan “Epidemiyolojik Çalışma” kapsamında, Türkiye’nin tüm bölgelerini gezerek ücretsiz kemik taraması yaptıklarını belirtti.

Yurt genelinde 21 ilde bin 200 kişinin kemik yoğunluğu ölçümünün yapılacağını ve elde edilecek verilerle Türkiye’nin kemik haritasının çıkarılacağını kaydeden Eke, “kemik erimesi riski altında bulunan kişiler bu tarama ile belirlenerek, gerekli tedaviye başlamaları konusunda bilgilendirilecekler” dedi.

Eke, 17-18-19 Kasım tarihlerinde Konya Fuarı Alaaddin Giriş Kapısı’nda, özel olarak tasarlanan tarama aracında, vatandaşların kemik ölçümlerinin yapılacağını bildirdi.