Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIK BAKANI’NDAN ACI İTİRAF”

Sağlık Bakanı Osman Durmuş MHP mitingi için Bursa’daydı. Hazır gelmişken önce Yüksek İhtisas Hastanesi’nin diyaliz merkezini, ardından da ağzını açtı. Ve 57. Hükümetin sağlık politikasını yerin dibine soktu.

En sivri dilli bakan

57. Hükümetin en sivri dilli bakanı hiç kuşkusuz Sağlık Bakanı Osman Durmuş. Çıkışları çoğu zaman ağır eleştirilere maruz kalmasına yol açtı. Ama o hep doğru bildiğini söyledi. İşte Durmuş’un acı ama mertçe itirafı.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Bursa mitingine katılan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, kendisine bağlı hastaneleri ziyaret etti. İlk olarak Bursa Devlet Hastanesi’ndeki acil hizmet binasının açılışını yapan Durmuş, daha sonra da Yüksek İhtisas Hastanesi’ndeki diyaliz ünitesini hizmete soktu.

Türkiye’deki sosyal güvenlik açığının 8 katrilyon lira olduğunu ifade eden Durmuş, “Devletin Sağlık Bakanlığı’na ayırdığı bütçe 2.4 katrilyon liradır. 3,5 katı açık vardır. Bu durumda da sigortalı sağlık hizmetlerinden memnun değil. Bağ-Kur’lu ilaçlarını alamıyor. Hizmet veren personel ise, hasta sayısının fazlalığından ve aldıkları ücretin azlığından şikayetçi. Cumhuriyet kuruldu kurulalı Gayri Safi Milli Hasıla’dan Sağlık Bakanlığı bütçesine en düşük pay bu 3 yıllık dönemde ayrılmıştır” dedi.

İlaç konusunda yüzde 22’lik israf olduğuna dikkat çeken Bakan Durmuş, “Ayrıca iyi muayene ve iyi teşhis konulmadığı için tekrar tekrar hastanede dolaşan hastaların getirdiği ek maliyetler var. Sistemin problemlerini iyi bilmeyen, çözümleri halledebilecek kadrolar gelmediği takdirde, bu 8 katrilyon liralık açık kapatılamaz” diye konuştu.

Türkiye’nin gelirlerini toplayan Maliye Bakanlığı’na bağlı Emekli Sandığı’nın 4 katrilyon lira açığı olduğunu belirten Durmuş, “Bu durumda parayı yönlendirenler vergi toplayamıyor. Geri ödeme kurumları iyi çalışmıyor. Otel yapıyor. Sosyal tesis yapıyor. Ama emeklinin hakkı olan sosyal güvenliği ödemiyor. 4 Kasım’dan itibaren sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanacak. 8 katrilyonluk bu açık, akılcı müdahalelerle ilk yıl 2 katrilyona indirilecek. İkinci yıl da ise sıfırlanacaktır” dedi.

Daha sonra Durmuş, maddi durumu el vermediği için tedavi olamayan kıkırdak tümörü hastası 16 yaşındaki Fatma Sarkış’ı ziyaret etti. 1.5 yılda 8 ameliyat geçiren Sarkış’a moral veren Durmuş, genç kızla sohbet ederek durumu hakkında bilgi aldı.

Sarkış, kendisine tedavi imkanı sağlayan Durmuş’un elini öperek teşekkür etti. Gözleri dolan Fatma’yı güldürmeye çalışan Bakan Durmuş, “Ben herkese bağırıyorum. Televizyonlardan beni izliyorsundur. Ama sana asla” dedi. Bakan Durmuş, “Sen ne güzel bir kızsın. Artık ağlamana gerek yok. En kısa sürede yürümeye başlayacaksın. Boyun da uzamaya başlamış. Tedavin için ne gerekiyorsa bunun temini sağlanacaktır” diye konuştu.

Seydi ve Münevver Sarkış çifti, kızlarının tedavisini sağlayan Bakan Durmuş’a teşekkür etti.