Genel SağlıkHABERLER

YILBAŞI SOFRALARI SAĞLIĞINIZDAN EDEBİLİR

Alışveriş merkezleri, sokaklar, caddeler, mağazalar ve daha pek çok yer yeni yıl heyecanıyla yılbaşı kutlamalarına hazırlanıyor. Yeni yıla nerede girileceği, ne giyileceği, ne yenileceği son günlerin en çok konuşulan konularından. Yılbaşı denilince akla gelen hindi ve yılbaşı pastası ile bezenmiş sofralar ise hazırlanmaya çoktan başlandı. Alerji Uzmanı Prof. Yonca Tabak, iştah açıcı bu yeni yıl sofralarında bizi bekleyen gizli tehlikelere karşı uyarıyor; küçük kaçamağınız sizi sağlığınızdan etmesin!

Tüm yıl kilo almamak, sağlıklı beslenmek için uzak durulan yiyecekler yılbaşı sofralarında yerlerini alıyor. Et ürünleri, pastalar, soslar ve kızartmalar ile hem gelen yeni bir yılı kutluyor, hem de kendimizi ödüllendiriyor olsak da, bu gecenin bedeli oldukça ağır olabiliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak yemek ve beslenmenin yaşamımızda çok büyük öneme sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, yılbaşı gecesine biz ufak bir kaçamak olarak baksak da, tüm yıl sağlıksız olduğu için uzak durduğumuz pek çok gıdayı tek seferde ve geç saatte tükettiğimize dikkat çekiyor.

Bir kereden bir şey olmaz mantığıyla hareket etmenin bedelinin ağır olabileceğine değinen Prof. Dr. Yonca Tabak; “Kakaolu gıdalar kafein içerir, mideyi gevşetir, asit salgısını artırır ve reflüyü dolayısıyla da astımı tetikler. Astımlı kişiler bütün bir yıl bu yasağa uysa da, bir kere çikolatalı gıda tüketse aynı durumun yeniden gelişme olasılığı vardır. Bu nedenle yılbaşı gecesi bile olsa kakao ve kafein içeren diğer gıdalar, örneğin kola ve çikolata tüketilmemesi gerekir” diyor.

Yeni yıla daha sağlıklı girmek için Prof. Dr. Yonca Tabak, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;

1- Kafein içeren kolalı içecek, kakaolu çikolata ve çikolatalı tatlılardan uzak durulmalıdır.

2- Ağır yağlı baklava, tulumba tatlısı yerine hafif sütlü tatlıların veya kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi meyve tatlıları tercih edilmelidir.

3- Aşırı acı ve baharat içeren gıda tüketilmemelidir.

4- Çiğ soğan ve çiğ sarımsak tüketilmemeli, bu yiyeceklerin içinde bulunduğu cacık, mantı, mercimek köftesi, kısır gibi gıdalar tercih edilmemelidir.

5- Yağda kızartma yerine fırında ızgara yapılmış gıdaların (örneğin fırın patates) tüketilmelidir.

6- Yoğun ve çiğ domates içeren salçalı gıdalar ve ketçap gibi soslar yerine daha hafif alternatifler seçilmelidir.

7- Yağda kızarmış cips vb. atıştırmalıklar yerine fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir.

8- Çocuklara portakal suyu yerine, ekşi olmayan, taze sıkılmış elma, havuç suyu karışımı gibi içecekler verilmelidir.

9- Siyah çay ve kahve yerine, bitki çayları veya kafeinsiz kahve tercih edilmelidir.

10- Bol su tüketilmelidir.