Genel SağlıkHABERLER

YAZ AYLARINDA VE SEYAHAT HALİNDE SU İHTİYACI ARTIYOR

Su vücudumuzun 70‘ine yakınını oluşturan ana madde olduğundan her gün yeterli miktarda su içmemiz hayati önem taşıyor. Terleme, basınç farklılığı, fiziksel aktivitenin artışı gibi seyahatte artan faktörlerle birlikte su ihtiyacı da artar. Tatillerde sık görülen mide rahatsızlıkları, besin zehirlenmeleri, güneş çarpmalarının da iyileşme süresi şayet az su tüketiliyorsa artar.

M-Onep Klinikleri’nden Beslenme Uzmanı Banu Demirözü yaz aylarında tüketimi artan gazlı içecekler ve enerji içeceklerinin su yerine geçmeyeceğini, kafeinli içeceklerin ise vücuttan su atımını hızlandırdığı için su ihtiyacını artırdığını belirtti. Demirözü; suyun yararları, günlük tüketilmesi gereken su miktarı, su içme alışkanlığı yaratacak ipuçları hakkında bilgiler verdi.

Su Hayattır

Su içmek insan vücudu için hayati önem taşır.

Toksinlerin atılması, besin öğelerinin hücrelere taşınması, tansiyonun dengelenmesi, vücut ısımızın kontrol altında tutulması, eklemlerin ve organların korunması, kulak, burun ve boğaz için gereken nemli ortamın sağlanması gibi birçok faaliyet için su içilmesine ihtiyaç vardır.

Gün boyunca tüketilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir

Yetişkinlerin günlük 1.5 litre su tüketmesi şarttır. Bununla birlikte kimi durumlarda bu ihtiyaç artabilir. Günlük su ihtiyacı kişinin; kilosuna, yaşadığı çevreye (ısı, nem, yükseklik), fiziksel aktiviteye, terleme düzeyine, varsa hastalıklarına (Ateş, kusma, ishal su ihtiyacını artırır), basınç değişikliklerine (uçak seyahati) bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Su içme alışkanlığı oluşturmak için:

Birkaç gün ne kadar su içtiğinizi gözlemleyin. Yeterli içtiğinizi düşündüğünüz bir gün aslında en kadar az içtiğinizi keşfedebilirsiniz.

Çalışma masanızın üzerinde her zaman içi dolu bir bardak bulundurun ve düzenli olarak içmeye gayret edin.

Çantanızda veya arabanızda mutlaka su bulundurun.

Bazen soğuk su oda ısısındaki suya kıyasla daha kolay içilir. Ayrıca soğuk su içmek ekstra kalori harcamanıza da yardımcı olur.

Susama hissi oluşmadan su içilmiş olmalıdır. Susamayı beklemeden su için.

Her şeye rağmen su içmeyi unutuyorsanız cep telefonunuzu saat başı alarm verecek şekilde ayarlayın. Bu sayede 10 saatte 1,5 litre su içmeniz mümkün.

Ne kadar su içtiğinizden emin olamıyorsanız size ait ölçüsü belli bir şişeden su tüketin. Bu sizi su içmeye motive edecektir.

Su içeriği yüksek olan karpuz, kavun, domates, salatalık gibi besinleri sık tüketmeye çalışın.

Su tadından hoşlanmıyorsanız nane, limon çok az taze meyve suyu ve buzla hazırladığınız soğuk içecekleri tüketebilirsiniz.

Tarçın, karanfil, rezene, papatya, nane, limon ve portakal kabuğu gibi boya ve esans konulmamış gerçek bitki ve meyvelerin çaylarını yapıp bunları soğutarak buzla tüketebilirsiniz.

Kalp, böbrek, tansiyon, karaciğer gibi sıvının sınırlanabileceği rahatsızlıklarınız varsa içeceğiniz su miktarı için doktorunuzdan bilgi alın.

Eğer idrarınız koyu renkli, bulanık ve yoğun kokulu ise yeterli su içmemiş olma ihtimaliniz çok kuvvetlidir. Su içtiğiniz halde durum değişmiyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Kafein ve alkol vücuttan normalden daha fazla su atımına sebep olur. Bu sebeple kafein içeren içecekler (bazı gazlı içecekler ve enerji içeceklerinin tamamı) asla su yerine geçmez.

Susuzluğu giderecek en iyi seçeneğin su olduğu unutulmamalıdır. Meyve suları ve gazlı içecekler yüksek şeker içeriklerinden dolayı fazla içildiğinde kilo almanıza sebep olacaktır.

Spor yapıyorsanız veya normal yaşantınızdan daha fazla terlemenize sebep olan bir faaliyette bulunuyorsanız kaybettiğiniz ekstra sıvı için normalden daha fazla su tüketmeniz gerekecektir.