Genel SağlıkHABERLER

YAZ AYLARINDA İSHALE DİKKAT

Her mevsimde görülebilen ishalin yaz aylarında artacağına dikkat çeken uzmanlar, ‘İshalin Kontrolü Programı’ ile çocuklardaki ishal ölümlerini azaltmayı hedefliyor.

Türkiye dahil 126 ülkede başlatılan ‘İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı’ ile 2005 yılına kadar, 5 yaş altı çocuklarda ishale bağlı ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması hedefleniyor.

Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi işbirliğiyle “Tropikal ve İshalli Hastalıklar” konulu eğitim semineri Hekimevi’nde düzenlendi. Seminerde konuşan Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan, ishalin en yoğun yaşandığı döneme girildiğini belirterek, halkı uyardı. Mercan, kentte ishalin en çok rastlanılan bir hastalık olduğuna işaret ederek, “Adana ve civarında mevsim olarak ishalin en yoğun yaşandığı döneme girildiğini” belirtti. Mercan, hastanelerde ve sağlık ocaklarında çalışan personelin, özellikle çocuklardaki ishal vakalarına karşı duyarlı olmasını istedi.

GAİTA-GIDA-SU İLİŞKİSİ

Toplantıda konuşan Ç.Ü Tropikal Hastalıkları Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Köksal da ishalin her mevsimde görülebileceğine ancak yaz aylarında bu hastalığa daha sık rastlandığına dikkat çekerek, “Gaita-gıda-su arasındaki ilişki kesilmediği sürece ishal devam edecektir” dedi. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu ise Türkiye genelinde, 2002 yılında ishal nedeniyle 19’u bir yaşın altında olmak üzere toplam 24 çocuğun öldüğüne dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“İshal, yetersiz beslenmiş, kalabalık yerlerde ve olumsuz şartlarda yaşayan çocukları etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 126 ülkede ‘İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı’ başlatıldı. Bu programın 2005 yılına kadar, 5 yaş altı çocuklarda ishale bağlı ölümleri yüzde 50 oranında azalacağına inanıyorum.’