Genel SağlıkHABERLER

UYKU APNESİNE İLAÇ

Uykuda aralıklarla nefesin kesilmesi olarak bilinen uyku apnesi için ilk kez bir ilacın etkili bulunduğu saptandı.

ABD’nin Chicago kentinde bulunan Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, antidepresan olarak bilinen mirtazapinenin (Remeron), uyku apnesi hastalarında nefes kesilme ve gece uykudan uyanma oranını azaltabildiği gözlendi.

Mirtazapine ilacının denendiği uyku apnesi hastalarında gece uykudaki nefes kesilme sayısının yarı yarıya, uykudan uyanma sorununun ise yüzde 28 azaldığı belirlendi.

Amerika’da 15-20 milyon arasında insanın uyku apnesi hastası olduğu biliniyor. Uyku apnesi sorunu bulunan hastalarda, gece uyku sırasında nefes almanın yüzlerce kez 10 saniye ve üzerinde kesildiği biliniyor.

Apne sorunu, insanlarda kalp krizi, inme ve yüksek tansiyona yol açabiliyor. Ayrıca bu insanlarda, yetişkinlerde görülen şeker hastalığı, davranış, bilme ve kavrama yeteneğiyle ilgili risklerin arttığı belirtildi.

Yaş ortalaması 20-70 olan 12 hasta üzerinde yapılan araştırmada, mirtazapine ilacının, seratonin maddesinin sinir sistemi üzerindeki etkisini bloke edebildiği gözlendi. Seratonin maddesinin, insanlarda huy, his, iştah ve uyku durumunu kontrol ettiği biliniyor.

Mirtazapine ilacının Remeron adıyla depresyon hastalarında kullanıldığı, uyku apnesi için henüz Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmadığı bildirildi. Araştırma sonucunun, ilacın uyku apnesi hastalarında kullanılmasının onaylanmasını sağlayabileceği düşünülüyor.