ÜLKEMİZDE HER YIL 6 BİN BEBEK KALP AMELİYATINA İHTİYAÇ DUYUYOR
İnsan vücudunun en önemli organlarından olan ve yaşam boyu çalışan kalp, bazı bebeklerin hayata yaşıtlarından farklı başlamasına neden olabiliyor. Dünyada yeni doğan her 1000 bebekten 8’inde doğuştan kalp rahatsızlığı görülüyor. Bu oran göz önüne alındığında ise ülkemizde her yıl 12 bin doğuştan kalp hastası bebek doğuyor. Bu bebeklerin en az 6 bini ise kalp ameliyatına ihtiyaç duyuyor. Hisar Intercontinental Hospital’dan Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nimet Cındık, doğuştan kalp rahatsızlığında erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, aksi halde hastanın ameliyat şansını kaybedebileceği uyarısında bulundu
Anne ve babaların bebeklerini kucaklarına ilk aldıklarında yaşadıkları mutluluk, dünyada her 1000 anne ve babadan 8’inde yerini endişeye sevk edebiliyor. Çünkü her doğan 1000 bebekten 8’inde doğuştan kalp rahatsızlığı görülüyor. Son yıllarda cerrahi, anestezi, teknoloji ve yoğun bakım tekniklerindeki ilerleme ile erken tanı bu bebeklerin yapılan ameliyatın ardından hayat standartlarını yaşıtları gibi yaşamasına imkan tanıyor. Hisar Intercontinental Hospital Erişkin ve Çocuk Kalp Cerrahisi Bölümü Uzmanları, İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısında çocuk kalp hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdiler.
3 Kalp Ameliyatından 1’inde Hasta, Çocuk
Basın toplantısında ilk olarak söz alan Hisar Intercontinental Hospital Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Melih Bulut, objektif verilere dayalı, bilimsel çalışmalarla doğruluğu kanıtlanmış güvenilir tanı ve tedavi yöntemlerinin hastanelerindeki akademisyen ve uzman hekimler tarafından uygulandığını belirterek, “Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Kardiyolojisi ve Kalp Cerrahisi ekibimizin, kendi alanlarında uzun yıllardan beri cerrahi ve tıbbi tedavilerden elde ettikleri başarılar, deneyimi başarıya dönüştürdüklerinin göstergesidir” dedi.
Yeni Doğanda Kalp Rahatsızlığının Nedenleri
Hisar Intercontinental Hospital’dan Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cındık, doğumsal kalp hastalıklarının çoğunun nedeninin bugün için tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin bu hastalıklara neden olabileceğinin kabul gördüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
“Anne, baba veya yakın akrabalarından birinde doğumsal bir kalp hastalığı bulunması, akraba evliliği, hamileliğin özellikle erken döneminde bilinçsiz ilaç kullanımı ve geçirilen enfeksiyonlar (kızamıkçık), hamilelikte radyasyona veya röntgen ışınlarına maruz kalınması, annenin şeker hastası olması ve hamilelikte alkol kullanılması bu nedenlerden bazılarıdır. Bunların dışında, Down ve Turner Sendromu gibi genetik hastalıklarda doğuştan kalp hastalığı daha sık görülür.”
En Sık Doğumsal Kalp Hastalıkları
Hisar Intercontinental Hospital’dan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Çelik, doğuştan kalp hastalıkları ile doğan çocukların %90’ından fazlasının yapılacak olan ameliyat ve girişimlerle normal veya normale yakın bir hayat kalitesine, hayatta kalma olasılığına sahip olabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Çocukluk yaşında en sık görülen ve tüm doğumsal kalp hastalıklarının %15-20’sini oluşturan doğumsal kalp hastalığı Ventriküler Septal Defekttir (VSD). Temiz kan ile kirli kanın karışması sonucu ortaya çıkan ve halk arasında mavi veya mor bebek olarak ifade edilen daha birçok doğumsal kalp hastalığı da mevcuttur. Mor doğum veya mavi bebek olarak ifade edilen siyanotik kalp hastalıklarından en sık görüleni Fallot Tetralojisidir (TOF). Her 10 bin doğumda 3 olguda görülür. Doğum sonrası morarma ve üfürüm duyulması ile şüphelenilir. Down sendromu ise her 800–1000 doğumda bir oluşmaktadır. İstatistiklere bakıldığında, Down Sendrom’lu doğan bebeklerin %40’ında doğumsal kalp hastalığı mevcuttur.”
Basın toplantısında Hisar Intercontinental Hospital’dan Anestezi uzmanı Uzm. Dr. Ayşe Eda Palaoğlu da ameliyata hazırlanma ve ameliyat sonrası yapılan uygulamalarla ilgili bilgi verdi.
9 Aylık Murat Yağız Sağlığına Kavuştu
18 Temmuz 2012 doğumlu Murat Yağız Dinç, doğuştan kalp rahatsızlığı ile doğan bebeklerden biri. Murat Yağız bebeğin yapılan rutin kontrollerinde kalbinde üfürüm görüldü. Daha sonra Uzm. Dr. Nimet Cındık tarafından muayene edilen Murat Yağız bebeğe 1 aylıkken Fallot Tetrolojisi tanısı konuldu. Aşırı terleme ve kilo alımı problemleri olan Murat Yağız bebek, 6 aylık düzenli takibin ardından 16 Nisan 2013 günü yapılan ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.