Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’NİN İLK ALZHEİMER MERKEZİ BU AY AÇILACAK

Halk arasında “Bunama” olarak bilinen “Alzheimer” hastaları gündüz bakımının yapılacağı Türkiye’nin ilk merkezi Başkent’te açılıyor.

Alzheimerli hastası olanlar, ayda 150 milyon lira ödeyerek hastalarını merkeze sabah bırakıp akşam alabilecekler. Hastalara, merkezde çeşitli aktiviteler yaptırılarak, yorulmaları ve geceyi uykuda geçirmeleri sağlanacak.

Alzheimer Merkezi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Ankara İl Müdürlüğü, Yenimahalle Kaymakamlığı ve Alzheimer Derneği’nin işbirliği ile bu ay Batıkent İlkyerleşim Mahallesi’nde hizmete girecek.

Merkezde, aylık 150 milyon lira karşılığında 15-20 hastaya gündüz bakım hizmeti verilecek. Fizyorterapist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, doktor ve hemşirelerin bakımını üstlenecekleri Alzheimer hastalarına merkezde, çeşitli aktiviteler yaptırılarak, geceyi uyuyarak ve rahat geçirmeleri sağlanacak.

Alzheimerlı hastalar merkezde spor ve el işi yapacaklar, tavla, dama, satranç oynayacaklar, televizyon izleyecekler ve gezilere götürülerek günlük aktivitilere katılımları sağlanacak. Genellikle gündüz uyuyup gece uyanık olan Alzheimer hastası yakınlarını rahatlamak amacıyla açılacak merkeze, aileler hastalarını sabah 08.30’da bırakıp akşam 17.30’da alabilecekler.

BUNAMA VE ALZHEİMER

Alzheimer, halk arasındaki deyimiyle “bunama”, beyinsel işlevlerin sonradan kaybolmaya başlaması olarak tanımlanıyor. Alzheimer genel olarak 65 yaş üstünde yüzde 5-10 oranında görülüyor. Bu yaşın üstüne çıkınca her 5 yılda bir görülme sıklığı ikiye katlanıyor. 85 yaşın üstünde her 3 kişiden birinde Alzheimer hastalığına rastlanıyor. Türkiye’de de 200-250 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.

Hastalığın zihinsel alanda en sık rastlanan belirtisi anormal derecede unutkanlık, davranışsal alanda da halüsinasyon, hayaller ve hezeyanlar şeklinde belirtiler veriyor.

Hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktör oranı yüzde 5-10 iken, yüzde 90-95’i rastgele ortaya çıkıyor. Hastalığın nedeni, beyinde hücre kayıpları, hücreler arasında iletişimi sağlayan maddelerin kayıpları ve hücreler arası bağlantılardaki kayıplar. Hastalığı durdurmak veya geriye döndürmek mümkün olmuyor ancak, çeşitli tedavilerle kontrol altına alınabiliyor.