Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’NİN İLK ALZHEİMER ÇAĞRI MERKEZİ BİRİNCİ YILINDA 602 KİŞİYE HİZMET VERDİ

Alzheimer Çağrı Merkezi’ne %69’luk oranla en yoğun ilgi üç büyük şehirden… İstatistik sonuçlarına göre; Alzheimer Çağrı Merkezi’ni arayan hasta yakınlarının %66’sını kadınlar oluştururken, erkek hasta yakınları da %34’lük oranla dikkat çekiyor.

15 Haziran 2009 tarihinde, Alzheimer Derneği, Alzheimer Vakfı ve Bilim İlaç tarafından Alzheimer hastalarının yakınlarına uzman psikolog tarafından psikolojik destek verilmesi amacıyla hayata geçirilen Alzheimer Çağrı Merkezi, kurulduğu günden bu yana 602 kişiye destek verdi ve bundan sonra da hasta yakınlarına destek olmaya devam edecek.

Bir yıl boyunca Alzheimer Çağrı Merkezi’ne gelen çağrılardan yola çıkarak hazırlanan istatistikler en yoğun ilginin %69’luk oranla üç büyük ilden (İstanbul, İzmir ve Ankara) geldiğini ortaya koyuyor. Üç büyük ilin çağrı oranlarıysa şöyle: İstanbul 208 kişiyle %34, İzmir 130 kişiyle %21, Ankara 86 kişiyle %14’lük dilimi temsil ediyor.

Yapılan araştırmalara göre Alzheimer’lı hastaların birçoğu evde, yakınları tarafından bakılıyor. Alzheimer Çağrı Merkezi’nden destek alan hasta yakınlarının %66’sını kadınlar, %34’ünü de erkeklerin oluşturduğu dikkat çekiyor. Yaş ortalamasına bakıldığında ise; aramaların %30’unun 51-60 yaş arasında yer alan kitle tarafından gerçekleştirilmiş olduğu gözlemleniyor.

Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş, ülkemizde 350 bin dolayında Alzheimer hastası olduğu gerçeğinden yola çıkarak bu sorunun hasta yakınlarının yaşam kalitesine etkisinin azımsanmayacak derecede olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye genelinde birçok ile destek verirken Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri’nden hiç çağrı alınmadığını belirten Dr. Erhan Baş, Alzheimer Çağrı Merkezi’nin bu bölgelerde yaşayan Alzheimer hastalarına ve yakınlarına da destek vermeye hazır olduğunun altını çiziyor.

Alzheimer Çağrı Merkezi hafta içi her gün 09:00-17:00 saatleri arasında uzman psikolog ile hizmet veriyor. Mesai saatlerinin dışında da aramalar kayıt altına alınıyor ve kayıt bırakanlar uzman psikolog tarafından aranıyor. Ayda bir hasta yakınlarına düzenli takip aramaları yapılıyor. Hastanın doktoruyla irtibata geçilerek süreçle ilgili bilgi paylaşılıyor.

Alzheimer

Alzheimer; kesin tedavi olanakları olmayan, toplumun yaşlı kesimini etkileyen, hastayla birlikte tüm bir ailenin de yaşamını değiştiren ve uzun yıllar süren kronik bir hastalıktır. Hastalık süresince toplumsal destek çok önemlidir. Aktif yaşayan ve üreten bir yetişkinin giderek çocuklaşması, geçmişte edindiği becerileri birer birer yitirmesi ve tamamen bakıma muhtaç hale gelmesi, bu konuyu sıradan bir sağlık sorunu olmaktan çıkarmaktadır.