TÜRKİYE’DE HER YIL 100 BİNE YAKIN KİŞİ SİGARA YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBEDİYOR!
500 yılı aşkın süredir dünya çapında milyarlarca insanı ölüme sürükleyen sigara, Türkiye’de de her gün 200 ila 250, her yıl ise 100 bine yakın kişinin ölümüne neden oluyor. 19 Temmuz Pazar günü yürürlüğe girecek yeni yasa ile oluşturulacak %100 Dumansız Hava Sahası, yaşamların bir hiç uğruna kaybolmasını engellemeyi hedefliyor. Türkiye’nin lider ilaç firması Novartis ise, sigaranın zararları konusunda toplum bilincini artırmak üzere çalışmalarına devam ediyor.
Sinirlenince, sevinince, üzülünce, heyecanlanınca, sıkılınca, beklerken, eğlenirken ve daha birçok nedenden ötürü yakılan sigara ülkemizde her gün 200 ila 250 kişiyi ölüme sürüklüyor. Çünkü 70 milyonluk Türkiye nüfusunun 17 milyonu aktif olarak sigara kullanıyor. Uzmanlar, ülkemizde sigaraya başlama yaşının 12’ye düştüğünü, sigaranın ülke ekonomisine zararının ise günde 40 milyon dolara ulaştığını (yılda 15 milyar dolar) ifade ediyorlar.
Yakıldıkça ocak söndüren sigara nedeniyle, Türkiye’deki 17 milyon kullanıcının yaşam sürelerinin 8 ila 10 yıl kısaldığı tahmin ediliyor. Bile bile erkenden davet edilen ölüm ve hastalıklara en büyük darbe ise 19 Temmuz Pazar günü vuruluyor!
Türkiye’nin lider ilaç firması Novartis ise, bu günü milat alarak sigarayı bırakmak ya da yakınlarını sigarayı bırakmaya teşvik etmek isteyenlere yönelik çalışmalarını sürdürüyor. %100 Dumansız Hava Sahası projesini destekleyen Novartis, sigaranın zararları konusunda toplum bilincini artırmayı hedefliyor!
Sigara içenler naftalin, fare zehri, aseton ve füze yakıtı da tüketiyor!
Uzmanlar, sigaranın içinde 4000’i aşkın zehirli madde bulunduğunu belirtiyor. Dünya çapında sigara içen tam 1,3 milyar kişi ciğerlerini kanserojen bir madde olan polonyum – 210, radyasyon içeren radon, füze yakıtı (metanol), tiner (toluen), tüplerde kullanılan bütan gazı, böcek öldürücü madde DDT, fare zehri arsenik, tuvalet temizleyicisi amonyak, asfaltın hammaddesi katran ve egzoz gazı karbon monoksit başta olmak üzere binlerce zararlı kimyasal ile dolduruyor!
Sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileri de saymakla bitmiyor. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ının, genel kanser vakalarının yüzde 30’unun ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 50’sinin sigaradan kaynaklandığı belirtiliyor. Bunların yanı sıra dudak, yanak, gırtlak, mide, pankreas ve yemek borusu kanseri, astım ve bronşit, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı, öğrenme bozukluğu, hafıza zayıflığı, erken bunama, üst solunum yolu enfeksiyonları, erkeklerde iktidarsızlık, kemik erimesi, hamilelerde düşük riski, bebeklerde zekâ geriliği gibi nice hastalık da sigara içenleri bekliyor. Bunların yanı sıra sigara kadınlarda doğurganlığın azalmasına, erkeklerde ise iktidarsızlığa yol açıyor!
Türkiye’de kim, ne kadar sigara içiyor?
Araştırmalar sigara içenlerin yüzde 85’inin gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşadığına işaret ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki sigara kullanımı giderek azalırken, küresel sigara stratejisi nedeniyle tütün kullanımı gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere kaydırılıyor.
T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen ‘Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2008’, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 31,3’ünün her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamulleri kullandığını gösteriyor. Araştırmaya göre, sigara kullanan erkeklerin oranı yüzde 47,9 iken kadınlarda bu oran yüzde 15,2 olarak ifade ediliyor. Araştırma sonuçları ayrıca, tütün ve tütün mamulü kullanan bireylerin ağırlıklı olarak 25-34 (yüzde 40,3) ve 35-44 (yüzde 39,6) yaş gruplarına dahil olduklarını da gösteriyor.
Cinsiyet ayrımına göre bakıldığında ise 25-34 yaş grubundaki erkeklerin yüzde 58, kadınların ise yüzde 22,4 oranında olduğu görülüyor. Araştırmadan elde edilen diğer veriler şöyle:
• Kentlerde sigara kullananların oranı – yüzde 33
• Kırsal kesimde sigara kullananların oranı – yüzde 27,2.
• Hayatı boyunca hiç tütün ve tütün mamulü kullanmadıklarını söyleyenlerin oranı – kentte yüzde 51, kırsal alanda yüzde 57,1.
• Sigara paketleri üzerindeki uyarı işaretlerini fark eden 15 yaş ve üstü sigara kullanıcılarının oranı – yüzde 94,5.
• Kırsal alanda kadınların yüzde 85,2’si hayatında hiç sigara kullanmadığını ifade ederken, bu oran erkeklerde 27,9’a düşüyor.
Evde ailesi sigara içen çocuklar günde 5 sigara içmiş kadar oluyorlar!
Pasif içiciler yani sigara içen kişilerle aynı havayı soluyanlar da sigaranın fiziksel zararlarından etkileniyorlar. Bu kişilerde ayrıca amfizem ve erişkin astımı gibi hastalıklara da rastlanıyor. Çevresel tütün dumanı kalp hastalıklarını da yüzde 20 ila 70 arasında artırıyor. Uzmanlar, evde ailesi sigara içen bir çocuğun günde 5 sigara içmiş kadar olduğunu belirtiyor. Sigara, ani bebek ölümü riskini de 2,5 kat artırıyor. Kocası sigara içen kadınların akciğer kanserinden ölme riski de yine 2-3 kat daha fazla oluyor.
Bu gidişe dur demek elinizde!
Günümüzde, sigarayı bırakmaya karar veren kişilere yardımcı olacak birçok yöntem ve tedavi bulunuyor. Bunlardan biri olan nikotin replasman tedavisi ise, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin elde ettikleri başarı oranını ikiye katlıyor.
Nikotin replasman ürünleri bedene belli oranlarda nikotin salarak rahatlama sağlıyor, böylece sigarasız yaşama alışmaya çalışırken nikotin eksikliğinin yol açabileceği semptomlar ortadan kaldırılmış oluyor. Uzmanlar, nikotin replasman ürünleri kullanılırken asla sigara içmeye devam edilmemesi yönünde de uyarıda bulunuyor.
Nikotin replasman tedavisi ve bu kapsamda kullanılan ürünler hakkında gerekli bilgi ve yönlendirme doktor ve eczanelerden alınabiliyor.
* Bu yazıda yer alan rakamsal veriler Novartis, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türk Toraks Derneği tarafından gerçekleştirilen farklı araştırmalardan derlenmiştir.