Genel SağlıkHABERLER

TRABZON HURMASI HER DERDE DEVA

KTÜ Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ”Trabzon hurması, yaygın olarak görülen kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ”Trabzon hurması, yaygın olarak görülen kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır” dedi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”cennet hurması” olarak da bilinen Trabzon hurmasının, Türkiye’de Kuzey Anadolu, Hatay ve Antalya civarlarında yetiştiğini belirtti.

Anavatanı Uzakdoğu olan Trabzon hurmasının, birçok yabancı menşeli meyve türleri gibi Türkiye’de başarıyla yetiştirildiğini ifade eden Karadeniz, ”Bu meyvenin Trabzon hurması olarak bilinmesinin sebebi, ilk önce Artvin yöresinde görülmüş olmasıdır. Yıllar önce Artvin’in Trabzon’a bağlı bir bucak olması dolayısıyla bu meyve Trabzon hurması ismiyle tanınır. Ancak, Trabzon hurması ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir” diye konuştu.

Trabzon hurması yetiştiriciliğinin yıllar öncesine dayanmasına rağmen gerek üretim gerekse pazarlama açısından henüz istenilen düzeye ulaşmadığını kaydeden Karadeniz, 40’ın üzerinde ilde, ancak 750 bin Trabzon hurması ağacı yetiştirildiğini, bu ağaçlardan sadece 15 bin ton ürün alınabildiğini ifade etti.

MEYVENİN YARARLARI

Trabzon hurmasının, A vitamini ve karbonhidrat açısından çok zengin olduğuna işaret eden Karadeniz, ”Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Antioksidanlarca zengin olması nedeniyle günümüzde yaygın olarak görülen kanserden korunmada önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

Bu meyvenin, zayıflığın giderilmesi, kansızlık, vitamin eksikliği ve mide-bağırsak hastalıklarına iyi geldiğini belirten Karadeniz, şunları kaydetti:

”Trabzon hurması yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.

Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak elde edilecek su, temizlikte kullanılabilir.”