Genel SağlıkHABERLER

TANIDA KESKİNLİK VE GÜVENİLİRLİK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Dünyadaki yeni görüntüleme sistemlerini tanıtmak üzere sağlık profesyonellerine özel bir konferans Anadolu Sağlık Merkezi’nde düzenlendi.

“Radyolojik Görüntülemede Güncel Teknolojiler” başlıklı konferansta yerli ve yabancı sağlık profesyonelleri buluştu.

Konferans Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Görüntüleme teknikleri alanında dünyadaki iki önemli uzman, Münih Grosshadern Üniversitesi’nden Dr. Thorsten Johnson ve Mannheim Üniversitesi’nden Dr. Henrik Michaely, Türk meslektaşlarıyla konferansta bir araya geldi

İnsan anatomisinin artık daha ayrıntılı ve hızlı incelenebilmesi, daha erken ve doğru tanı açısından büyük fayda sağlıyor.

Radyolojik görüntüleme teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, hastaların ve hekimlerin hayatını kolaylaştırıyor. Anadolu Sağlık Merkezi, Radyoloji Uzmanı Dr. Oktay Karadeniz, toplantıda vaka deneyimlerini de paylaştı. Radyasyon miktarı son derece düşük olduğu için bebeklerde ve yaşlılarda rahatlıkla kullanılan Flash BT hakkında da bilgi aktaran Dr. Oktay Karadeniz şunları söyledi:

“2 metre boyundaki birinin tomografisini 5 saniyenin altında çekebiliyoruz. Çok hızlı çekim sayesinde radyasyon dozu da düşüyor. Cihazın hızlı görüntüleme özelliği sayesinde, 0,3 saniyede kalp, 0,6 saniyede akciğer tomografisi çekilebiliyor. Hastanın nefes tutmasına gerek kalmadan çekim yapılabiliyor.

Örneğin, inme hastalarında beyindeki tıkanıklıklar izlenebiliyor, tanı konulabiliyor. Hastaya iki farklı ışın gönderilerek beyindeki yeni kanamalar kolayca tespit edilebiliyor. Damar tıkanıklıkları kolayca görülüyor. Damarlara yönelik BT anjiyo yapıldığında kemikleri ayrıt etmek mümkün oluyor. Böylelikle sadece damarları değerlendirmek mümkün oluyor. Ayrıca damar içindeki kireçlenmeler de görülebiliyor. Kalp çekildikten sonra koroner damarların beslediği alanlarda sorun olup olmadığına bakılabiliyor.”

Tümörler karakterize edilebiliyor

Münih Grosshadern Üniversitesi’nden Dr. Thorsten Johnson, yaşanan gelişmelerle birlikte görüntülemeden alınan sonuçların artık tedaviyi yönlendirir hale geldiğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Şimdi artık bizlere sadece bölgede bir patoloji olup olmadığı, yani ‘evet ya da hayır’ cevabı değil, bu sonucun o hastalığın tedavisi için de ne anlama geldiği soruluyor. Bugün artık kanseri evrelemenin ötesine geçildi. Artık görüntüleme teknolojileriyle tümörleri karakterize edebiliyoruz. Bu sayede, gereksiz yere tedavi alınmasının da önüne geçilmiş oluyor. Eğer bir hastalık tanısı varsa da hastalığa göre en etkin ve doğru tedavi planlanmış oluyor.”

Mannheim Üniversitesi’nden Dr. Henrik Michaely, beyin tümörlerinde ileri görüntüleme tekniklerini aktardı. 3Tesla MR’ın detaylı beyin görüntüleme olanağı sağladığını söyledi ve özel yazılım sayesinde hasta hareketinden kaynaklanan, görüntü bozulmalarının engellenebildiğini belirtti. 3Tesla MR ile inme hastaları için beynin iyi beslenmeyen bölgelerinin tespit edilebildiğini ve tümör lokasyonunun detaylı haritasının alınabildiğini belirtti. 3 Tesla MR’ın epilepsi hastalığının tanısında da büyük kolaylıklar sağladığını sözlerine ekledi.