Genel SağlıkHABERLER

TALASEMİLİLER “DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ”NDE ANKARA’DA BULUŞTU

8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” Ankara’da gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. 12 yıldır 8 Mayıs’ta tüm dünyada kutlanan “Dünya Talasemi Günü”nde, Türkiye Talasemi Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri ve çeşitli illerden gelen talasemili gençler, Ankara’da devlet büyüklerini ziyaret ederek, sorunlarını paylaştı.

Anıtkabir ziyareti ile başlayan program, TBMM ve son olarak Sağlık Bakanlığı ziyareti ile devam etti. Sağlık Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısına Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan ve Talasemi Federasyonu Genel Sekreteri Prof. Dr. Yeşim Aydınok katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Duran Canatan, kalıtsal bir kan hastalığı olan Talasemi’nin (Akdeniz Anemisi) son 12 yıldır 8 Mayıs’ta tüm dünyada “Dünya Talasemi Günü” olarak kutlandığını söyledi. Bu günde yapılan etkinliklerin, toplumsal ve resmi bilincin gelişmesine katkı sağladığına değinen Canatan, 2002’de çıkan “Kalıtsal Kan Hastalıkları Yönetmeliği” ile talaseminin önlenmesi ve tedavisinde standartlar getirilmesi için risk altındaki 33 ilde çalışmaların yaygınlaştırılarak yoğunlaştırıldığını açıkladı.

KKTC, Güney Kıbrıs, İtalya, Yunanistan, İngiltere ve İran’da “Talasemi Kontrol Programları” ile hasta çocuk doğumları önlendiğine dikkat çeken Canatan, hasta doğumların getirdiği ekonomik yükten kurtulan bu ülkelerde, varolan hasta çocukların tedavi standardizasyon ve kalitesinin de iyileştirildiğini kaydetti. Prof. Dr. Canatan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Talasemi (Akdeniz Anemisi) kalıtsal bir kan hastalığı ve ülkemiz için öncelikli halk sağlığı sorunlarından birisi. Talasemi, sağlıklı görünen taşıyıcıları ile genetik olarak nesiller boyu taşınır. Rastlansal olarak ebeveynlerin her ikisinin de taşıyıcı olduğu evliliklerde, her çocuk 1:4 hasta olma riski taşır. Bebek ölüm hızının görece azaldığı toplumlarda birincil sağlık kaygısı malnutrisyon ve enfeksiyonlardan, kalıtsal hastalıklarla mücadele programlarına yöneliyor. Ülkemizde 4500 talasemi hastası bulunuyor. Yaşam süre ve kalitesini düşüren, bu ağır kalıtsal kan hastalığı için 3960 sayılı “Kalıtsal Kan Hastalıkları ile Mücadele Kanunu” 30.12.1993 tarih ve 21804 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.”

Türkiye’deki Talasemi derneklerinin bir araya gelerek 19 Nisan 2005 tarihinde Talasemi Federasyonu’nu kurduklarını belirten Canatan, “Talasemi Federasyonu’nun kurulması, 2000 yılından beri Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar sürdüren Ulusal Talasemi Konseyi’nin hukuksal dayanağa kavuşmasını sağladı. Ancak ülkemizde hastalarımızın sosyal ve tıbbi desteklerinin iyileştirilmesi ve ulusal talasemi önleme programımızın başarısı için uzun bir yolumuz var. Halkın eğitimi ile güçlendirilmeyen bir önleme programının ise başarıya ulaşma şansı yok” dedi.