TABURCU OLDUKTAN SONRA YAPILAN HATALAR ARTIYOR
Hastaneden taburcu olduktan sonra hasta ile ilgili yapılan hataların, hastanedekiler kadar öldürücü olmasa bile, sayılarının fazla olduğu bildirildi.
Harvard Sağlık Okulu ve Ottowa Üniversitesi tarafından 400 hasta üzerinde yapılan araştırmada, hastaların yüzde 20’sinin taburcu olduktan sonra hatalı davranışların kurbanı oldukları gözlendi.
Washington Post gazetesinin haberine göre, taburcu olduktan sonra yapılan hatalar, hastanın durumunun kötüleşmesine yol açıyor. Uzmanlar, özellikle başta antibiyotik olmak üzere çeşitli ilaçların kullanımında doktorlar arası istişare ve hasta ile doktor arasındaki doğrudan iletişimin önemine dikkat çektiler.
John Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Debra Roter, hastaların çoğunun taburcu olduktan sonra ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini söyledi. Hastalara verilen yazılı uyarıların bazı kişiler için anlaşılmaz, doktor ve hasta arasındaki diyalogun önemli olduğuna dikkat çeken Roter, “Bazı doktorlar yazdıkları tavsiyeleri anlatınca gereğinden fazla iş yaptıklarını düşünüyorlar, zaten stres içinde olan hastalar ise doktorları dinleme eğiliminde olmuyor” diye konuştu. Roter, çok az sayıda doktor ve hastabakıcının taburcu olduktan sonra hastalarını arayarak durumlarını sorduğuna da işaret etti.
İstatistiklere göre, hastanede tedavi gören hastaların yüzde 3-4’üne, taburcu olduktan sonra yanlış ilaç veya dozaj ile yanlış tedavi uygulanıyor. Bunun sonucunda her 10 hastadan biri hayatını kaybediyor.