Genel SağlıkHABERLER

SÜT DİŞLERİNİ ÇÜRÜMEYE KARŞI KORUYUN!

Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımından yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle daha çabuk çürüyor. Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, süt dişlerinin korunması için ‘Fissür Örtücüyü’ öneriyor.

Çocukların süt dişleri değişken olmakla beraber 6. aydan itibaren alt ön bölgeden çıkmaya başlar ve yaklaşık 3 yaşında süt dişlerinin çıkması tamamlanır. Süt dişlerinin ‘nasılsa düşecek’ düşüncesiyle çürüğe karşı yeterli önlem alınmamasının yanlış bir düşünce olduğunu belirten Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu ebeveynleri uyarıyor: ‘Süt dişlerinin erken çürümesi, ağız ve diş sağlığını bozabilir ve dizilimi etkileyebilir. Bu nedenle süt dişlerinin sağlığına kalıcı dişler kadar önem vermeniz ve korumanız gerekiyor.”

Süt Dişleri Daha Çabuk Çürüyor

Süt dişlerinin daimi dişlere oranla daha çok organik madde içermesi nedeniyle çürüğe daha yatkın olduğunun altını çizen Kışlaoğlu ‘Süt dişlerinin yapısının kalıcı dişlerden farklı olması ve çocukların beslenme alışkanlıkları bu dişlerin daha çabuk çürümesine yol açıyor. Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen sıcak/soğuk hassasiyetini ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamıyorlar. Olayı ancak çok ağrı olduğunda fark ettikleri için genellikle geç kalınmış olunuyor.’ diyor.

Çürük Oluşumu ‘Fissür Örtücü’ ile Azaltılabilir

Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir ilacın henüz geliştirilmediğini belirten Kışlaoğlu çürük oluşumu azaltabilecek çözümler olduğunu söylüyor ve ekliyor: ‘Azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde fissür denilen küçük çukurcuklar bulunur. Bu çukurları fissür örtücü uygulayarak koruyabiliyoruz.’

Fissür örtücünün, arka dişler üzerindeki oluklara uygulandığını belirten Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ‘Çocuklar dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntıları rahatlıkla temizlemedikleri için bu girintilere yerleşen yiyecek artıkları ve bakteriler çürüğe neden oluyor. Fissür örtücü de arka dişler üzerindeki bu oluklara uygulanıyor. Beyaz, şeffaf renkli, sıvı şeklinde plastik madde olan bu örtücü, diş oluklarına tamamen tutunuyor. Bu şekilde diş yüzeyinde herhangi bir aşınma yapılmadan işlem uygulanıyor ve diş çürüğe karşı korunuyor.’ diyerek çürük oluşumunu azaltmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Fissür Örtücüler Zamanla Aşınır Mı? Korumak İçin Neler Yapılabilir?

Fissür örtücülerin zaman içinde aşınabileceğini belirten Diş Hekimi Kışlaoğlu, ‘Fakat yapılan araştırmalar uzun süreli diş yüzeyinde kalabildiğini ispatlamıştır. Sert gıdaların sıkça tüketilmesi (ceviz, fındık vb gibi ürünlerin dişle kırılması) diş gıcırdatması, sert malzemenden yapılmış oyuncak vb objelerin çocuklar tarafından ağza alınarak dişler ile sıkılması ya da ısırılması fissür örtücülerin daha çabuk kırılmasına ve dişler üzerinden düşmesine sebep olur. Fissür Örtücüler uygulama aşamasında diş minesine ne kadar kuvvetli bağlanırsa diş üzerindeki ömrü de o kadar uzun olur.’ diyerek fissür örtücülerin kullanım süresini uzatmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, fissür örtücünün düştükten sonra bile uygulama yapılan dişte çürümeye karşı direncin devam ettiğini belirterek ‘Eğer düştükten sonra 6 ay içerisinde tekrar uygulanırsa çürüğe karşı koruma da devam eder. Fissür örtücülerin diş sağlığı açısından çok büyük önem taşır. Fakat bu uygulama yapıldıktan sonra da dişler düzenli fırçalanmalı ve rutin olarak çocuklar diş hekimi kontrollerine götürülmelidir.’ diyerek sözlerini tamamlıyor.

Çağdaş Kışlaoğlu
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı