Genel SağlıkHABERLER

STRES AĞRI EŞİĞİNİ DÜŞÜRÜYOR

Günümüzde ofis çalışanlarının en büyük sorunlarından birisini boyun ağrıları oluşturuyor. Stres ve gerilim boyun ağrılarına yol açmıyor ancak kişinin ağrı eşiğini düşürdüğü için en küçük sorunun bile ağrı olarak algılanmasına neden oluyor. Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ, boyun ağrılarının nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili bilgi verdi.

03 Haziran 2009, İstanbul; Stres ve gerilimin kendisi vücutta ağrıya genellikle yol açmıyor ama kişinin ağrı eşiğini düşürerek kişiyi ağrıya duyarlı hale getiriyor. Dolayısıyla stres altında çalışan ya da yaşayan kişiler ufacık sorunları bile ağrı olarak algılayabiliyor. Bunun yanı sıra halk arasında kulunç ya da kas romatizması olarak da bilinen “miyofascial ağrı sendromu” ve kronik kas ağrılarıyla kendini gösteren “fibromiyalji” gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.

Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ boyun ağrısının beş nedenini şöyle sıralıyor:

Romatizmal hastalıklar
Kırık, çıkık, kas zorlanmaları gibi travmaya bağlı oluşan sorunlar
Bölgesel boyun hastalıkları
Kemik hastalıkları
Kas sinir hastalıkları

Boyun ağrılarından kurtulmak mümkün

Egzersiz ve yüzmenin boyun ağrısına karşı çok yararlı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tolga Aydoğ, diğer yapılabileceklerle ilgili şunları söyledi:

“Boyun ağrısını gidermek için günlük egzersizler çok yararlıdır. Ancak egzersiz planı yapmadan önce, ilk olarak ağrıya yol açan nedenin çok net bir şekilde ortaya konması gerekir. Eğer egzersiz yapmaya engel yoksa boyun, sırt ve omuz çevresi kaslarını kuvvetlendirmek ve germek biz fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarının önerdiği temel egzersizlerdir. Herkese standart egzersiz formu vermek yerine, kişiye özel egzersiz planı yapmak doğru olur. Bu konuda fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ve fizyoterapistlerden destek alınmalıdır.

Boyun ağrılarından korunmak ve akut dönemini atlattıktan sonra bir daha boyun ağrısı çekmemek için hekimler sıklıkla yüzme önerirler. Buna karşın, yapılan çalışmalar kişilerin keyif alarak yaptığı her türlü egzersizin boyun ağrısı da dahil tüm ağrıların oluşmasını önlemede ve kontrolünde etkili olduğunu göstermektedir. Kafa dışarıda serbest stil yüzmenin boyun ağrılarını azaltmak yerine artırabildiği bilinmektedir. O yüzden iyi yüzme bilmeyen bir kişi serbest stil yüzmek yerine sırt üstü yüzmeyi tercih etmelidir.”

Ofiste çalışırken pratik öneriler

Sırtınızı koltuğa tam dayayın,
Bel ve sırtınızı uygun koltuk veya yastıklarla destekleyin,
Bilgisayar ekranının tam karşınızda olmasına dikkat edin,
Bilgisayarın orta kısmını mutlaka göz hizasında tutun. Eğer diz üstü bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayar yükselticisi kullanın ya da diz üstü bilgisayarı ara kablo ile masa üzerinde bulunan sabit ekrana aktarın.
Ekran karşısında sürekli çalışmak yerine zaman zaman ara verin. Arada koltuktan kalkın, gerekirse boyun ve sırt egzersizleri yapın.

Uyurken dikkat edilmesi gerekenler

Uyurken boynunuzun olabildiğince normal pozisyonda durmasına dikkat edin.
Yan yatışlarda kulak ile omuz arasındaki mesafeyi dolduran kalınlıkta bir yastık, boynu normale en yakın pozisyona getirir. Bu kalınlıktaki bir yastık sırt üstü yatışta da boynun ileri derecede arkaya gitmesine ve de öne bükülmesine olanak tanımayarak boynu en iyi şekilde destekler.
Yüzüstü yatmaktan kaçının

Ne zaman, hangi hekime başvurmalı?

Eğer boyun ağrıları çeken kişide,

Ateş, terleme, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler varsa,
Ağrı kol veya bacaklara yayılıyorsa,
Kol ve bacaklarda kuvvetsizlik varsa,
İdrar, büyük abdest kaçırıyorsa,
Herhangi bir travma geçirdiyse
Ağrı öksürme ve hapşırma ile artıyorsa mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurmalıdır.