SOYA HER DERDE DEVA
İnsan ve hayvan beslenmesinde 300 farklı alanda kullanılan soya üretiminin arttırılması gerektiği belirtildi.
Soya, et, süt, yumurta, balık ve tavuk gibi hayvansal proteinlerde bulunan amino asit içermesi ile protein deposu gibi. Ekmeğin bayatlamasını geciktiriyor. Şeker, kolesterol, damar sertliği ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara iyi geliyor.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yılmaz, soyanın, ürün çeşitliliği konusunda birçok tarım ürününe rakip olmadan 2. ürün olarak yetiştirileceğini kaydetti.
Soyanın, insan ve hayvan beslenmesinde 300 farklı alanda kullanıldığını ve birçok ülkenin gelişmesi ve tarım sektöründe dışarıya bağımlılığı azaltması yönüyle fayda sağladığını ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
“Türkiye soya üretimini artırmalıdır. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere ülkelerin gelişmesinde, büyük etken soya yetiştiriciliğidir. Türkiye‘de ise birçok alanda kullanılan baklagil bitkisi soya, yeteri kadar yetiştirilmiyor. Türkiye, 30 bin hektar alanda 60 bin ton soya üretiyor. Oysa milyonlarca dolar ödenerek 1 milyon 200 bin ton soya ithal ediliyor. Soyanın ekmeğin bayatlamasını geciktirdiğini özelliğini ile Türkiye‘deki ekmek israfı dikkate alındığında, tasarruf milyarlarca dolarla ifade edilir.”
Faydaları
Doç. Dr. Yılmaz, soyanın faydalarını ise şu şekilde anlattı:
“Soya, et, süt, yumurta, balık ve tavuk gibi hayvansal proteinlerde bulunan amino asit içermesi ile protein deposu gibidir. Ekmeğin bayatlamasını geciktirir, hasat sonrası toprakta kalan bitki artıkları topraktaki azot miktarını artırarak, gübre ihtiyacı karşılar. Yüzde 20 dolayında içerdiği yağ ile tarıma dayalı sanayide 300 farklı alanda kullanılır. Şeker, kolesterol, damar sertliği ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarda, soya bitkisinin iyi geldiği bilinmektedir. 2. ürün olarak yetiştirilen soya, tarım arazilerinin 2 kat kullanılması olanağı sağlar.”