Genel SağlıkHABERLER

SOSYAL DEPRESYON KAPIDA, KENDİNİZİ BİTKİ ÇAYLARI İLE KORUYUN

Ülkemizde çoğu insanı etkileyen grip virüsü, havaların değişken olması ve ekonomik şartlar insanların sosyal depresyona girmesine sebep oluyor.

Yeditepe üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “İçinde bulunduğumuz dönem, bir takım ekonomik sorunları içinde barındırıyor. Bu sorunlarla başedemediğiniz takdirde kendinizi sosyal depresyonda bulabilirsiniz“ diyor.
İçinde bulunduğumuz sorunlara yenik düşmeyip, kendimizi güçlendirmemiz gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “özellikle melisa ve sarı kantaron çayları bu dönemi kolay atlatmanızda size yardımcı olacak” diye açıklıyor.
Sarı Kantaron
Sarı kantaron, dünyada en çok kullanılan bitkisel ürünlerden biridir. Birçok yararlı etkisi bulunmasına karşılık dünyada en popüler olan kullanılışı depresyon tedavisidir. Bu konudaki etkinliği bilimsel ve klinik çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Sarı kantaronun etkisi hafifi ve bazı orta derecede depresyon vakalarıdır.
Sarı Kantaronun en dikkat çekici özelliği, klinik etkinlik ve güvenilirlik bakımından belki de en çok araştırılan bitki olmasıdır. Kantaronun etkinliği üzerine yapılan çok yeni bir çalışmaya göre, Almanya’da 251 akut majör depresyon hastasına standart kantaron ekstresi ile hazırlanan ilacın uygulanması ( günde 900 mg) ile sarı kantaronun antidepresan ilaçlar kadar etkili olabildiği gözlenmiştir. Şu ana kadar yayımlanan çalışmalarda yaklaşık olarak 35 bin hasta üzerindeki klinik araştırmalar veya satış sonrası saha araştırmalarının sonuçları bildirilmektedir.
Melisa
Melisa çayının hafif yatıştırıcı etkisi vardır. Sinirsel kaynaklı uyku sorunları, huzursuzluk şikâyetlerini, sinirsel kaynaklı mide şikâyetlerini, gaz ve spazmları giderici etkileri vardır. Dr. Erdem Yeşilada, ‘Benim önerim her akşam yemekten sonra bir poşet melisa çayı ve bir poşet papatya çayını bir demlik içerisinde demledikten sonra içilmesidir. Bu suretle tüm günün stresi ve yorgunluğunun giderilerek ertesi sabah daha dinç uyanmak mümkün olabilir.’diyor.