ŞİŞMANLIĞINI ÖLÇ UZUN YAŞA!
Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan obezitenin (şişmanlık) tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu ve vücut kitle indeksi ile herkesin kendi şişmanlığını ölçebileceği belirtildi.
Türk Obezite Vakfı tarafından yayınlanan A’dan Z’ye Obezite Kontrol Programı’na göre, bütün dünyada uygulanan Body Mass İndex (vücut kitle indeksi) yöntemiyle, herkesin kendi ağırlığını boyunun karesine bölmesi halinde ne kadar obez olduğu ortaya çıkıyor.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Sağlık Fuarı’nda vücut kitle indeksi konusunda bilgi verilirken, obezlerin nasıl bir tehlike karşısında bulundukları da anlatıldı. Buna göre, vücut kitle indeksi 18.5’in altında olanların zayıf, 18.5-25 arasında olanların ideal, 25-30 arasında olanların fazla kilolu, 30-40 arasında olanlar da obez olarak kabul edildiği bildirildi.
Düşük kilolularda hastalık görülme riskinin de düşük olduğu ifade edilirken, fazla kilolu ve obezlerde hastalık riskleri orta, ciddi, çok ciddi olarak sınıflara ayrıldı.
ŞİŞMANLIĞIN SEBEPLERİ
Birçok hastalığa zemin hazırlayan şişmanlığın sebeplerinin ailevi ve hormonal olduğu gibi, hareket azlığı, yaşlılık ve psikolojik faktörlere de bağlı olduğu bildirildi. Obezlerin her ne kadar kendilerini iyi hissetmiş olsalar da hastalık tehlikesi ile karşı karışya olduğu öğrenildi. Obezlerde daha çok oranda görülen hastalıklar şunlar:
Kroner arter hastalığı: Kalp damarlarının tıkanması sonucu oluşan kalp hastalıkları.
Hipertansiyon: Damarlarda yüksek kan basıncı meydana gelmesi.
HDL kolesterolü düşüklüğü ve hipertrigliseridemi: İyi kolesterol (HDL) düşüklüğü.
Şeker hastalığı: Hücrelerin insüline karşı direncinin artmasıyla karakterize diyabet hastalığı.
Safra taşı: Vücutta kolesterolün artması sonucu kolesterol içerikli safra taşı oluşumu.
Kanser: Şişmanlığa sebep olan, diyetteki hayvani yağların özellikle meme kanseri ve rahim kanseri oluşumunda rol oynaması.