‘SİGARASIZ MEKAN İÇİN ACELE EDİLMELİ’
Kapalı alanlarda sigara içilen-içilmeyen yer ayrımının hiçbir yarar sağlamadığı, bunun sadece bir oyalama olduğu belirtildi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Elif Dağlı ile Doç. Dr. Sait Karakurt, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada, sigarasız mekan kavramının amacından saptırılmadan uygulanması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Elif Dağlı ile Doç. Dr. Sait Karakurt, yaptıkları açıklamada şu bilgileri verdiler:
“Sigara içmek ellinin üzerinde hastalıktan sorumlu iken ve sigaranın içenlerin yarısını öldürdüğü elli yıldır bilinirken ülkemizde halen 17 milyon sigara içicisi bulunmaktadır. Günde nakit ve peşin 30 milyon YTL sigaraya ödenirken, hastalık ve sağlık harcamalarının boyutu 20 milyar YTL’yi bulmakta , her yıl 75 000 yurttaşımız sigaraya bağlı bir hastalıktan kaybedilmektedir.”
“YASA ENGELLENMEK İSTENİYOR”
Sigaranın sadece içene değil yanında dumanı soluyanlara da sağlık tehditi oluşturduğunun ispat edildiğini belirten Prof. Dağlı ile Doç. Karakurt, “Çevresel tütün dumanı Grup A kanserojen listesindedir. Sigara kanser ile doğrudan neden sonuç ilişkisi bulunan en önemli zararlıdır.” İfadesini kullandılar. Öğretim üyeleri özellikle kapalı mekanlarda sigara içilmesini önleme çalışmalarının engellendiğine işaret ederek şunları söylediler:
“Çevresel tütün dumanının toplumsal zararlarının önlenmesi için tek geçerli yolun sigaranın toplumsal alanlarda tam yasaklanması olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu konuda yasa çıkarma çalışmaları devam ederken, yasanın etkisiz hale getirilmesi için bütün Dünyada son 20 yıldır denenmekte olan bir girişim ülkemizde de sergilenmektedir. Restoran, kafe ve barların bir bölümünün sigara içilmez olacağını iddia etmek bilimsel olarak mümkün değildir. Bilimsel araştırmalar bir masada sigara içildiği takdirde sigaranın kanser yapan bütün gazlarının o kapalı alanda bulunacağını göstermektedir. Hiç bir havalandırma sisteminin yeterli olmadığı kanıtlanmıştır.
Ülkemizde son zamanlarda başlatılan sigarasız masa kampanyasının, yasayı sulandırmaya yönelik bir aldatmaca olduğuna inanıyoruz. Türk insanının sağlığını ve ekonomisini zedeleyen sigara salgının durması için en etkili yöntemlerden biri olan sigarasız şehir yasasını destekliyor, engellemeye yönelik bütün çabaları kınıyoruz.”
SİGARAYLA İLGİLİ GERÇEKLER
Prof. Dağlı ile Doç. Karakurt, sigara ile ilgili şu çarpıcı gerçeklere dikkat çekti:
Sigara içinde 4000 kimyasal madde vardır. Bunların 81 tanesi karsinojen içerir.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından 1985 yılında insanlar için grup 1 kanser yapıcı ilan edilmiştir.
İş yeri veya sosyal ortamda sigara dumanına maruz kalmak anfizem ve erişkin astımına neden olmaktadır.
Çevresel tütün dumanı koroner arter hastalıklarını %20-70 oranında arttırmaktadır.
Sigarasız Mekanlar Kanunu’ndan sonra Montana’da kalp krizleri % 60 azalmıştır.
Kaliforniya bar çalışanlarının sağlığı sigarasız şehir kanunundan sonra önemli ölçüde düzelmiştir.
Bütün bilimsel araştırmalar havalandırma, alanların ayrılmasının etkisiz yöntemler olduğunu göstermiştir. Sadece tam sigara yasağı etkili sonuç doğurur.
Sigara içilen alanlarda sigara içilmez masa ayırmak, işenebilir bir havuzda , işenemeyen yer ayırmaya benzer.