Genel SağlıkHABERLER

SİGARA İÇMEK GÖRÜNTÜNÜZÜ NASIL ETKİLER?

Sigara, %1-4 arasında nikotin içeren tütün yapraklarının içine katkı maddeleri katılarak işlenmesi ile içime hazır hale getirilen bir üründür. Tütün yakıldığında havaya binlerce gaz ve partikül yayılır. Yayılan partiküller; benzen, benzoprinler ve katran, gazlar ise; karbon monoksit, amonyak, dimetilnitrozamin, formaldehit, hidrojen siyanid ve akrolindir. Bu maddelerden 60’ının kanser yaptığı bilinmektedir.

Katran, sigara yakıldığında içen kişilerin parmaklarının ve dişlerinin sararmasına neden olduğu gibi akciğer kanseri gelişmesinde en çok etkisi olan maddelerdendir. Karbon monoksit, egzoz gazındada bulunan ve kanın ossijen taşımasını bozan bir maddedir. Sigara bağımlılığının nedeni ise eroin ve kokain kadar bağımlılık yapıcı etkisi bulunan nikotindir.

Sigara akciğer dışında ağız ve boğaz, mesane ve böbrek, pankreas, meme, mide, karaciğer, barsak, rahim ağzı ve kan kanserlerinin de oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, felçler, kısırlık, şeker hastalığı, mide ülseri oluşumunda da rol oynamaktadır. Karşıdaki kişiye bakıldığında ilk olarak görülen ve en büyük organ olan deride de sigaranın pek çok zararlı etkileri bulunmaktadır.

Öncelikle sigara içmek, özellikle kadınlarda deri yaşlanmasını artırır. Yılda içilen sigara sayısı arttıkça kırışıklık ve derinin matlaşması ve grileşmesi de artar. Elastik lifler uzun süre güneşte kalınmış gibi kalınlaşır, parçalanır. Hatta bu etkiler güneşin etkilediği deri seviyesinden daha derinlerde olur. Bunun nedeni ise sigara içenlerde deri damarlarının daralması, sigaranın A vitamini düzeyini azaltması ve DNA yani hücre hasarını artırmasıdır. Ayrıca sigara derinin neminin azalmasına neden olarak incelip yaşlanmasına da neden olur. Sigara içenlerde yara iyileşmesi bozulur, deri kanseri riski 2 kat artar. Sigara da güneş gibi derinin hücrelerinin genetiğini bozarak kanser hücresine dönüşmelerine yol açar. İçilen sigara miktarı arttıkça kanser riski de artar.

Sigara içenlerde ağız içinde ve genital bölgede bazen renk koyuluğu oluşur. Çünkü tütünün içindeki maddeler melanin yapımını uyarırlar. Sigarayı bırakınca ise bu koyuluk açılır. Ayrıca tütün ağız içinde kanser riski oluşturur. Sigara içmek kalp damarlarının kireçlenerek tıkanmasına neden olduğu gibi ayak damarlarının tıkanmasına, ayak parmaklarının beslenememesine, zamanla ayaklarda yara oluşumu ve hatta parmakların kaybedilmesine neden olabilir.

Deriye yapılacak tüm operasyonlardan önce sigaranın damarları daralttığı, yara iyileşmesini bozduğu, deri onarımının zorlaşacağı ve komplikasyon riskinin artacağı hastaya anlatılarak operasyon öncesi ve sonrasında en az 1’er hafta sigara bıraktırılmalıdır. Nikotin bantları ve cikletleri de aynı etkileri yapmaktadır.

Ayrıca sigara içenlerde bakterilerle savaşan hücreler (lökositler) güçsüzleştikleri için büyük çıbanlar görülebilmekte, sedef ve lupus gibi cilt hastalıkları daha sık oluşmaktadır. Daha çok sayıda sigara içenlerde risk atmakta ve tedaviye alınan cevap ise azalmaktadır.

Amerikan Hastanesi
Dermatoloji Bölümü
Dr. Buket Pençe