Genel SağlıkHABERLER

SICAKLAR GELİYOR, HAZIR MISINIZ?

Yaz döneminde bizi bekleyen ve bilimsel araştırmalara göre oldukça yoğun olacağı belirlenen sıcakların, elbette insan psikolojisi ve bu sıcaklarda araba kullanan kişilerin davranışları üzerinde etkileri çok farklı olacaktır. Yoğun sıcaklar araba kullanıcılarında halsizlik, stres ve dikkatsizliğe yol açabilir.

Sıcakların araba kullanıcıları üzerindeki etkileri ile ilgili Hisar Intercontinental Hospital Klinik Psikoloğu Sedef Akbay şu açıklamaları yapıyor:

“Güneşin, özellikle kış ve bahar aylarında insan ruhu üzerindeki olumlu etkisini hepimiz biliriz. Güneş ışınları, vücudumuzda bir takım hormonların salgılanmasını sağlamakta ve gözle görülür olumlu etkilere neden olmaktadır. İnsanlar, açık ve güneşli havalarda, özellikle güneşli kış günlerinde, bahar aylarında kendilerini çok daha canlı, enerjik hatta mutlu hisseder. Çevreleriyle ilişkileri daha olumludur, davranışları daha toleranslıdır. Uzun zamandır erteledikleri, gözlerinde büyüyen bir takım işleri, kendilerini hayata karşı daha motive hissettiklerinden, daha rahat hallederler, en azından bu işlere istekle sarılırlar. Ama bizim burada sözünü ettiğimiz tatlı kış güneşleri değil, bunaltıcı ve yoğun yaz sıcaklarıdır. Bu yoğun sıcakların araba kullanan insan davranışları üzerinde aynı derecede olumlu etkilerini ne yazık ki gözlemleyemiyoruz. Yaz aylarında 30o lerle ifade edilen sıcakların araba kullanıcıları üzerinde hayatı zorlaştıran olumsuz etkileri olacaktır.

Araba kullacıları üzerindeki olumlu enerji, sıcaklığın yoğunlaşmasıyla ortadan kaybolur, canlılığın yerini hareketlerde zorluk ve isteksizlik alır. Yaşam enerjisi sabahın ilk saatlerinde hissedilebilse de ilerleyen saatlerde bastıran sıcak, yorgunluk duygusunu, hareketlerde ağırlığı, algılamada zorluğu, konsantrasyonda bozukluğu, uyku halini, halsizliği, zaman zaman hareketlerde gerginliği beraberinde getirerek yoğun trafikte hiç hoş olmayan görüntülere sebebiyet verebilir. Yoğun sıcaklarda araba kullanması gerekli tansiyon rahatsızlığı olan sürücülerin trafikte daha dikkatli olması gerekir. Tansiyon yükselmeleri veya sınır değerlerinin altına düşen tansiyonlar, aşırı terlemenin neden olabileceği vücudun susuz kalması, baş ağrıları, baş dönmeleri araba kullanıcıları için hayatı zorlaştırmaktadır. Böyle dönemlerde, özellikle algılamada zorluk, konsantrasyonda bozukluk ve dolayısıyla dikkati yoğunlaştırmada yaşanan güçlük, insan yaşamını tehlikeye sokabilecek olaylara sebebiyet vermektedir.”

Yüksek derecelerle ifade edilen sıcaklıkla karşı karşıya kalan kişilerin hissedeceği yorgunluk, halsizlik, uyku hali, algılamalarını olumsuz yönde etkileyecek, konsantre olmakta yaşanan güçlük, dikkatlerinin dağılmasına, hareketleri üzerindeki kontrollerinin azalmasına yol açacaktır. Tüm bunlar göz önüne alındığında Klinik Psikolog Sedef Akbay “yoğun sıcakların ne kadar tehlikeli sonuçlar doğurabileceği akıldan çıkarılmamalı, olanaklar el verdiğince önlemler alınmalı, hafif gıdalar tercih edilerek beslenmeye dikkat edilmeli, yüksek konsantrasyon isteyen araç kullanımında yoğun trafiğin ve sıcakların istenmeyen görüntüler ortaya çıkarmasına izin verilmemelidir.” dedi.

Arabamda klimam var keyfim yerinde mi diyorsunuz?

Yazın sıcaklarda arabalarda kullanılan klimaların hastalık habercisi olduğunu biliyor musunuz?

Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç, klima hastalıkları ile ilgili olarak şu açıklamaları yapıyor:

“Yazın serinlemek için araç içinde kullandığımız klimalar solunum yolu hastalıklarını artırmaktadır. Klimalı ortamda sigara içilmesi kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürre görülme riskini artıran etkenlerdir. Klimanın yanlış kullanımı özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzit, bronşit, zatürre başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğüse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmemiz hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır”.