Genel SağlıkHABERLER

SELİN ARDINDAN BULAŞICI HASTALIKLARA DİKKAT

Marmara bölgesinde can kaybının yaşandığı sel felaketinin zararları giderilmeye çalışılırken, uzmanlar bulaşıcı hastalıklara karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Kadıköy Şifa Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin İzat Liceoğlu, sel felaketinin ardından ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl önlem alınabileceğini anlatıyor.

Sel dahil doğal afetlerin ardından özellikle su yoluyla geçen bulaşıcı hastalıkların riskinin arttığı bir gerçek. Özellikle afetlerin 4. gününden itibaren bu riskin daha belirgin olarak artması beklenir. Alt yapıların tahribi, sel sularıyla atık sularının karışması, temiz su temin etme güçlüğü, selle mücadele sırasında kişilerin hastalıklara daha duyarlı hale gelişleri bu riskin artma sebepleridir.

Beklenen hastalıklar çoğunlukla barsak enfeksiyonları, tifo, hepatit A, hepatit E, leptospiroz gibi hastalıklardır. Sebep kanalizasyonla karışmış sel sularıyla temas ve içecek ve yiyeceklerin kontaminasyonuyla hastalık etkenlerini farkına varmadan ağız yoluyla almaktır. Ayrıca doğal ortamları bozulmuş fare gibi kemiricilerin taşıdıkları enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığı artar. Bu nedenle temiz su temini hastalıklardan korunma için en önemli yoldur.

Felaket bölgesinde yaşayanlar korunmak için neler yapabilir:

Sel sularıyla bulaşmış yiyecekleri kullanmayın. Sebzeleri güvenli sularla temizleyip pişirerek, meyveleri aynı şekilde temizleyip kabuğunu soyarak kullanabilirsiniz.

Güvenli olmayan suları içmek, meyve-sebze yıkamak, bulaşık yıkamak, diş fırçalamak, yemekte kullanmak tehlikeli olabilir.

Güvenli olduğundan şüphelendiğiniz sular için klor tabletleri kullanılabilir. 1 litre su için 4mg’lık tablet veya 40 litre su için 160mg’lık tablet yeterli olacaktır. Klor tableti bulunamazsa 20 litre su için %5’lik çamaşır suyundan 1 çay kaşığı koyularak 30 dakika bekletilmesi işe yarar.

Kaynatma olanağı varsa suların en az 1 dakika kaynatılması yeterlidir.

Temiz hale getirilmiş sular mutlaka temiz kaplarda saklanmalıdır.

Cilt yoluyla da enfeksiyonları alabiliriz. Bu nedenle mümkün olduğunca sel sularına derinin temasını engellemek önemlidir. Temas olduğunda mümkün olduğunca çabuk su ve sabunla cildi yıkamak gerekir.

Sel sularıyla kirlenmiş ev eşyaları, çocuk oyuncakları benzer şekilde tehlikeli olabilir. Bunlara dikkat etmek ve kullanılacaksa temizlemek gereklidir.