Genel SağlıkHABERLER

ŞEHİRLEŞME, ENFEKSİYON HASTALIKLARINI ARTIRIYOR

Kış mevsimi tüm ağırlığı ve kasvetiyle yaşanıyor. Yağış, nem, hava kirliliği gibi etkenler, bronşit, astım, zatürre gibi göğüs hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor.

Bronşit ve alerjik hastalıklarla ilgili olarak ailem.com’un sorularını yanıtlayan, International Hospital İstanbul, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Kaşkır, infeksiyon hastalıklarının yaygınlaşmasının en önemli nedeninin şehirleşme ve sigara olduğunu söyledi.

Bronşit ve alerjik hastalıklarla ilgili olarak ailem.com’un sorularını yanıtlayan, International Hospital İstanbul Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Kaşkır, bronşit ve üst solunum yolları infeksiyonlarının sıklıkla görülme nedenini, sinemalar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları gibi özellikle kalabalık yerlerde yaşamın artmasına bağladı. Solunum yolu hastalıklarından akut bronşitin öksürük, balgam, hırıltı, solunum, nefes darlığı gibi belirtiler gösterdiğini ifade eden Dr. Kaşkır, hastalığın hemen tedavisinin zatürre riskini önlediğini dile getirdi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNEMLİ ETKEN

Çevre kirliliğinin bronşitin yayılmasını hızlandırdığını ifade eden Dr. Kaşkır, “Çevre kirliliği bronşların geçirgenliğini arttırır. Ayrıca infeksiyonların temizlenmesini geciktirir. Yani hem hastalığın oluşmasını hızlandırır hem de iyileşme sürecini yavaşlatır. Akut bronşit antibiotik be bronş genişleticilerle tedavi edilir. Hastaya ve hastalığın şiddetine göre iyileşme süresi değişse de genelde bir hafta içinde iyileşir” dedi.

PASİF İÇİCİLİK RİKİ ARTIRIYOR

Kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutacak bir yaşam tarzı benimsemesi, sigara içiminde uzak durmasının hastalık riskini azalttığını ifade eden Kaşkır, ayrıca pasif sigara içicilik ve solunum infeksiyonlu kişiler ile yakın temastan sakınılması gerektiğini vurguladı.

BRONŞİT BULAŞICI OLABİLİR

Hastalığın bulaşıcı olduğunu dile getiren Dr. Kaşkır, “Akut bronşit ve üst solunum yolu infeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalar diğer kişilere geçebilir ve vücut direnci düşmüş ise hastalığa neden olabilirler. Hastanın bulunduğu ortam, sigara dumanından, diğer infeksiyonlu kişilerden arındırılmış olmalıdır. Bronşit’in kronikleşmeside diğer bir ihtimaldir. Kronik bronşitin hemen tek sebebi sigara içimidir. Sigara tiryakilerinde görülür, tedavi süreklidir çünkü hastalık yerleşmiştir. İleri aşamalarında sürekli oksijen tedavisi ve bronş açıcı tedavileri, hatta solunum cihazlarını tedavi seçenekleri arasında sayabiliriz.”

Kronik bronşit ile akut bronşitin farkı

Dr. Kaşkır, kronik bronşitin yoğun sigara içimi sonrasında geliştiğini, hayat boyu ve kişinin yaşamını süreğen şekilde olumsuz etkilediğine dikkat çekereek, akut bronşitin ise, sigara içmeyenlerde de görülebildiğini açıkladı.

ÇOCUKLARDA ZATÜRREYE NEDEN OLUYOR

Çocuklarda sıklıkla akut bronşit özellikle kış aylarında görüldüğünün altını çizen Dr. Nur Kaşkır, tedavide bronş geliştirici ve antibiotik kullanıldığını, gerekli tedavi yapılmadığında ise, zatürreye dönüşebildiğini kaydetti.

Bebeğiniz bronşitse ne yapmalısınız?

Dr. Kaşkır, “Bazen bebeklerde doğumdan hemen sonra bronşit vakaları görülebiliyor. Vücut direnci düşük olduğundan solunum yolu infeksiyonları daha kolay bronş sistemine inerek hastalık yapabiliyor. Yemek konusunda çok israrcı olmaksızın özellikle vücudun sıvı dengesini korumaya önem verilmelidir. Ağızdan alınım çok azalırsa ve sıvı açığı olursa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Özellikle sıvı gıdalar bolca alınmalıdır. Nefes darlığı,hırıltılı solunum görülmesi, ateş vb. Durumlarında mutlaka hastaneye gidilmelidir.

ŞEHİRLEŞME ALERJİK HASTALIKLARI ARTIRIYOR

Göğüs hastalıklarının şehirleşme ile birlikte giderek arttığına da dikkat çeken dr. Nur Kaşkır, her 4 – 5 kişiden birinin allerjik kabul edildiğini ve çoğunun tedavisiz olduğunu sözlerine ekledi.