Genel SağlıkHABERLER

SATIN ALDIĞINIZ GIDA, SAĞLIKLI MI?

Satın aldığınız gıda, sağlıklı mı?

Tüketicilerin gıda maddesi alırken, yalnız ürünün fiyatına odaklanması halinde, hata yapacağı vurgulanıyor.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, tüketicilerin, gıda satın alırken tercihini doğru yapması gerektiğini söyledi.Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, sağlıklı gıda tüketimi açısından, kalite faktörünün üretici ve tüketici tarafından dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Sağlıksız koşullarda üretilen ve tüketime sunulan gıdaların, beslenme amacına hizmet etmeyeceği bilinmeli” dedi. Türkiye’de temizlik alışkanlığının yeterince yerleşmemesinin sonucu olarak, gıda maddelerinin hazırlandığı ortamdan hazırlayanın bireysel temizliğine kadar çeşitli nedenlerle tüketicinin çok ciddi rahatsızlıklara kolaylıkla yakalanabileceğini kaydeden
Prof. Dr. Öner, şöyle devam etti: “Temizlik alışkanlığı ya da steril ortamın yanı sıra, katkı maddeleri, tarımsal ürünlerin üretiminde kullanılan hormon, gübre ve zirai ilaçlar ile pazarlanan ortam, saklama koşulları, raf ömrü gibi faktörler de birer risk kaynağıdır. Tüketici, gıda maddesi alırken bu noktaları gözeterek tercihini doğru yapmalı. Gıda maddelerinin üretim şekli de sağlıklı tüketim açısından önemlidir. Örneğin, çiğ ya da iyi pişirilmemiş sütten üretilen süt ürünlerinin sembolü haline gelen malta humması, açıkta satılan gıda maddelerinden ağız yolu ile bulaşan enfeksiyonlar, üzerinde ciddiyetle durulması gereken ve önlenebilir hastalık etkenleridir.”

TÜKETİCİLERE ÖNERİLER

Tüketicilerin gıda maddesi alırken, yalnız ürünün fiyatına odaklanması halinde hata yapacağını vurgulayan Prof. Dr. Öner, şu önerilerde bulundu: “Tüketici, aldığı gıda maddesinin, en az fiyatı kadar kalitesine de dikkat etmeli. Gıda maddesinin; hangi firma tarafından, nerede üretildiğini ve katkı maddelerini bilmeli, üretim ve son kullanma tarihlerini özellikle araştırmalı. Bu bilgileri içermeyen ambalaja sahip gıda maddeleri, sağlık açısından risk oluşturacağından, tüketicinin filesine ve sepetinde, yer almamalı. Kalitesiz, standarda uygun üretilmeyen gıdalar, hastalıklara, işgücü kayıplarına, yüksek tedavi giderlerine ve hatta ölümlere neden olabilir. Tüketici, ucuzuna yönelerek ekonomik davranmakla, sağlığını riske atmayı birbirine karıştırmamalı. Ayrıca, her zaman için ucuzluk; gerçek anlamda ucuzu ifade etmeyebilir. Ürün ucuz, sonuçları pahalı ise buna ucuz demek mümkün olamaz.”
Prof. Dr. Öner, tüketicilerin, özellikle sağlıklarını düşünerek, gıda maddesi alırken, ürün içeriğinden üretim ve son kullanma tarihi, saklanma koşulları, katkı maddeleri, üretildiği ortam ve pazarlama aşamasına kadar olan tüm süreçleri irdelemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.