Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIK HİZMETLERİ EMTİA HALİNE GELDİ

Türkiye’nin 45 farklı merkezine canlı yayın ile ulaşan Prof. Dr. Sartorius, sağlık hizmetlerinin gönüllülükten ziyade alınıp satılabilen bir emtia haline geldiğini vurguladı.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi (BRSHH) ev sahipliğinde “Psikiyatride in – out” konulu bir toplantı düzenlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün eski Ruh Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Norman Sartorius‘un konuşmacı olarak katıldığı toplantı, Doç. Dr. Timuçin Oral’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 45 farklı merkezine canlı yayın ile ulaşan Prof. Dr. Sartorius, başta depresyon ve anksiyete bozuklukları olmak üzere farklı konularda dünyadaki yeni trendleri anlattı. Tüm dünyada sağlık hizmetlerinin bir ekonomik teklif haline geldiğini belirten Prof. Dr. Sartorius, “Artık sağlıkta etik ilkelerin bir önemini kalmadı. Gittikçe daha fazla cihazlara güvenmeye başladık. Daha çok makinelerin sağladığı karlara yöneliyoruz” dedi.

Toplumsal kavramların değiştiğini ve sağlıkta herkesin kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakıldığı hatırlatan Prof. Dr. Norman Sartorius, şöyle devam etti: “Tıpta etik unsurlar değişti. Kendi sağlığınızdan siz sorumlusunuz demek doğru değil. Hasta hakları öncelik kazandı fakat hastalarımıza hastalıkla yaşamayı öğretmiyoruz.”

Sağlık hizmetlerinin gönüllülükten ziyade alınıp satılabilen bir emtia haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Norman Sartorius, “Akıl hastalıkları da çok değişti. Hatta bazı hastalıklar ortadan kalktı bile. Depresif bozukluklar ve çok yaşlı şizofreni hastalarının sayısı arttı” dedi.

Akıl hastalarının daha çok yoksul insanlar olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Norman Sartorius, “Akıl hastaları dezavantajlı durumdalar. Tedavileri başka ilkeler dayandırılmalıdır. Damgalama (Stigmatizasyon) ise gücünü hala koruyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Norman Sartorius, toplumdaki paradigmaların değişmesinde psikiyatristlerin aktif rol oynayacaklarını da sözlerine ekledi.