Genel SağlıkHABERLER

OSTEOPOROZDAN KORUNMAK İÇİN…

“Osteoporozdan korunmak için… Sağlık için… Sağlıklı süt için…” kampanyasının tarafları, Dünya Osteoporoz Günü çerçevesinde, 23 Ekim Salı günü The Marmara Oteli’nde bir araya geldi.

Projedeki gelişmeler hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda, Türk halkına uyarlanarak, “Türkiye’nin osteoporoz risk haritası”nın çıkarılmasını sağlayacak “1 Dakikalık Osteoporoz Testi” de ilk kez kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Her 3 kadından, her 5 erkek’ten de biri osteoporoz…

Tetra Pak A.Ş. desteği ile Sağlık Bakanlığı, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile başlatılan kampanyada, Türkiye’de osteoporoz hastalığı hakkında halkın bilinçlendirilmesini ve bu hastalığın oluşumunun önüne geçilmesini amaçlanıyor. 11 ildeki sağlık ocaklarında, sağlık personeli tarafından yürütülen kampanya ile Türkiye genelinde 2,5 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Sözcülüğünü Derya Baykal’ın yürüttüğü ve osteoporoza karşı herkesi “Hayata Karşı Hep Dimdik Dur”maya çağıran kampanya Ankara, Kütahya, Hatay, Nevşehir, Çankırı, Afyon, Isparta, Mersin, Şanlıurfa, Kayseri ve Tokat’ta gerçekleştirilecek bilgilendirme çalışmalarını ve eğitimlerini içeriyor.

Proje ile hedef, Türkiye’de osteoporoz hastalığının önlenmesi… Çünkü 8 milyon civarında osteoporoz hastasının bulunduğu Türkiye’de her 3 kadından ve her 5 erkekten 1’i osteoporoz hastası…

Osteoporoz risk haritası çıkarılacak…

Türkiye genelinde 11 ilde gerçekleştirilen eğitimlerin etkisi ise yaklaşık 20.000 kişiye uygulanacak anketlerle ölçülecek. Bu kapsamda, sağlık ocaklarında osteoporozun önlenmesi için gereken, sağlıklı beslenme, sağlıklı süt içimi ve egzersiz konularında halkı bilinçlendiren uzmanlar aynı zamanda, eğitim katılımcılarına “1 dakikalık osteoporoz risk” testini de uygulayacak.

Tekra Pak Kurumsal İletişim Müdürü Yasemin Ayginin, temelleri 2004 yılında atılan bu proje ile hedeflerinin, Türkiye’deki Osteoporoz hastalığının önüne geçilmesine destek vermek olduğunu belirterek, bu yıl daha da büyüyen kampanyanın “Osteoporozdan korunmak için… Sağlık için… Sağlıklı süt için!” adını aldığını söyledi.

Kampanyanın özellikle kadınları bilinçlendirmeyi hedeflediğini belirten Ayginin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Endoriknoloji ve Metabolizma Derneği ile yürüttüğümüz bu eğitim ve bilinçlendirme projesinin yanı sıra, çok önemli bir çalışmaya daha birlikte imza atmış oluyoruz. Bu da Türkiye’nin Osteoporoz risk haritasını çıkarmak… Türk halkının yaşam tarzına uygun hale getirilerek revize edilen “1 dakikalık osteoporoz risk testi” iki anlamda önemli olacak. Birincisi, bu testin sonucunda kişiler riskli çıksın ya da çıkmasın, kendilerine verilen bilgi broşürüyle aslında ne kadar basit önlemlerle bu hastalıkla mücadele edebileceklerinin farkına varacaklar. İkincisi ise, bu testin sonuçları, ülkemizde net veriler sunamadığımız bu hastalıkla ilgili rakamsal bir veriye sahip olmamızı sağlayacak. Bu rakamsal sonuçların osteoporozla mücadele için, daha sağlam kemikler, yani daha aktif bir yaşam için yapılması gerekenler konusunda daha fazla insanın dikkatini çekeceğine, önlem almak için harekete geçeceğine, destek olacağına inanıyoruz.”

Türkiye’de 8 milyonun üstünde osteoporoz hastası var…

Osteoporozun, kadınlarda 40’lı yaşlardan sonra özellikle, menopoz döneminde ve 40 yaşından sonra da erkeklerde görüldüğü noktasının altını çizen Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miyase Bayraktar, Türkiye’deki osteoporoz hasta sayısının 8 ila 10 milyon arasında olduğunu ifade ediyor. Ortalama her 3 kadından 1’inde bu hastalığın görülebildiğine dikkat çeken Prof. Bayraktar, konuya ilişkin açıklamasını ise şöyle sürdürdü:

“Osteoporoz öncelikle yaşam kalitenizi etkiliyor. Başlayan ağrılar, değişen vücut biçimi, hareket darlığı ve yaşanan kırıklar sizi bağımlı ve yalnız yaşayamaz hale getirebiliyor. Yapılan bir modelleme çalışmasında 50 yaşında bir kadının hayat boyu kalçasını kırma riskinin %17 olduğunu gösteriyor. Kalçasını kıran kadınların 1/4’ ü bir daha hiç ayağa kalkamıyor. Başlattığımız kampanya ile biz bu olumsuzlukların önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler ise konuya ilişkin açıklamasında şu konulara değindi: “Bu hastalığın görülme yaşı sizi yanıltmasın. Hastalığın başlangıcı çocukluk döneminden itibaren aldığınız başta kalsiyum miktarı ve sağlıklı beslenme ile ilişkili. Bu durumda, içerdiği kalsiyumun tamamına yakını vücut tarafından kullanılabilen ve dolayısıyla en iyi kalsiyum kaynağı olan ayrıca, kemik sağlığı açısından çok önemli olan bir çok besini içeren sağlıklı süt ve süt ürünleri osteoporozun önlenmesinde büyük önem taşıyor.

Erken yaşlarda besinlerle alınan kalsiyum, yüksek kemik yoğunluğu sağlayarak ilerleyen yaşlardaki kemik sağlığına destek oluyor. Bunu sağlamanın en pratik yolu da her yaş grubundaki kişilerin en az iki su bardağı sağlıklı süt içmesinden geçmektedir.”

Hedef, herkesi osteoporoza karşı korumak…

Bu kapsamda sağlık ocaklarında osteoporoza karşı yapılması gereken sağlıklı beslenme, sağlıklı süt içimi ve egzersiz konularında halkı bilinçlendirmeye yönelik eğitim çalışmalarının başlatıldığı noktasına dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miyase Bayraktar, eğitim katılımcılarına “1 dakikalık osteoporoz risk” testinin de uygulanacağını açıkladı. Testin Türk halkının yaşam ve beslenme yapısına göre dünyada ilk kez özel bir hale getirildiğini noktasının altını çizen Bayraktar, ‘’1 dakikalık osteoporoz risk testi” Türkiye çapında bir araştırmayı da başlatmış oluyor. Türk halkının yaşam biçimi, risk faktörleri ve bugüne kadar edindiğimiz klinik verilere göre Türk halkına uygun hale getirdiğimiz ve daha gerçekçi verilerin elde edilmesini sağlayacak bu test, kampanyanın önemli bir sonucu olarak ortaya çıkacak.” şeklinde konuştu.

Derya Baykal kadınlara osteoporozu anlatacak…

Projenin basın sözcülüğünü yürüten Derya Baykal ise projede yer aldıktan sonra osteoporoz hakkında gerçek bilgilere ulaştığını ifade ederek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“ Kadınlar, hayatlarının en huzurlu geçirebilecekleri dönemlerini, osteoporoz hastalığı nedeniyle hareket zorluğu ve ağrılar içinde geçiriyor. Kadınlarımız sadece onlarla konuşan, onlara osteoporozdan nasıl korunabileceklerini anlatan biri olmadığı için, ilerleyen yaşlarında osteoporoz riski ile karşı karşıya kalıyor. Oysa tüm kadınlar aynı kaderi paylaşmıyor mu? Hepimiz benzer zorluklar yaşamıyor muyuz? Ben de bir kadın ve anne olarak, sağlıkları için tüm kadınların yanında olmam gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle bu projede yer aldım.”

50 yaş üstü risk başlıyor…

Osteoporozun, hastayı artan kırık riskine maruz bırakacak düzeyde, kemik gücünde azalmaya neden olan bir iskelet hastalığı olduğunu anlatan Prof. Dr. Miyase Bayraktar, basın toplantısında yaptığı konuşmada kemik gücü, kemik yoğunluğu ve kemik kalitesinin bileşiminin, hastalık için sahip olunan riski ortaya koyduğunu söyledi. 50 yaş üzeri kişilerin, yaklaşık yarısının osteoporotik veya düşük kemik kütlesine sahip olduğuna dikkat çeken Bayraktar, bu hastalığın ülke ekonomilerine de büyük zarar verdiğinin altını çizdi. Bayraktar, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“60 yaş üzeri kadınların yarısı, erkeklerin ise 1/3’ü osteoporotiktir. A.B.D’de 10 milyon, Avrupa ve Japonya’ da 55 milyon, Avustralya’ da 2 milyon ve Kanada da 3.5 milyondan fazla kişinin osteoporotik olduğu hesaplanmıştır. Almanya’da bu hastalığa bağlı bir kalça kırığının tedavi bütçesi 20 bin Euro, Türkiye’de ise bu rakam 26 bin YTL. Tüm kırıkların Avrupada maliyetleri ise 30 milyar Euro’yu aşmıştır. Ancak, osteoporoz ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesini düşürmekle birlikte, önlenebilen bir hastalıktır. Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışma da bunu hedefliyor. Bir dakikalık risk testimiz ise bu noktada çok önemli. Bu test, riskteki kişilerin önceden saptanmasına imkân vererek, hastalığın önlenmesine destek verecek.”