Genel SağlıkHABERLER

OKUL ÇANTASI NASIL OLMALI?

Doç. Dr. Bülent Aksoy, “öğrencilerin taşıyacağı ideal çanta kendi ağırlığının yüzde 10-20’sini geçmemeli” dedi.

Kemik uzamasının en yoğun yaşandığı 6-14 yaş arasında kemik üzerine veya adaleye binecek aşırı yüklerin gelişmekte olan çocuğun şekil yapısını bozacağı belirtildi. Öğrencilere yeni eğitim-öğretim döneminde beslenme çantalarından diş macunu ve diş fırçasını eksik etmemeleri de önerildi.

İstanbul Ortopedi Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Aksoy, gerçekleştirilen araştırmalara göre, sonradan oluşan omurga hastalıklarının travma, yanlış duruş, ağır taşıma gibi nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

Bu tür hastalıklara zamanında önlem alınmazsa ileride kamburluk ve omurgada eğrilik gibi sorunlara yol açtığını anlatan Doç. Dr. Aksoy, şöyle konuştu: “Kemik uzamasının en yoğun yaşandığı 6-14 yaş arasında kemik üzerine binecek aşırı yük, gelişmekte olan çocuğun şekil yapısını bozar. Onun için öğrencilerin taşıyacağı ideal çanta kendi ağırlığının yüzde 10-20’sini geçmemeli. Özellikle Anadolu’da çocuklar sırtlarında çanta ile kilometrelerce yürümek zorunda kalıyor. Bu durum çocuklarda ciddi anlamda adale yorgunluklarına, kas ağrılarına, tendon gerilmelerine yol açıyor. Okul çocuklarını bu tür tehlikelerden korumak için çantasındaki yük miktarı azaltılmalı, taşıma süresi de kısaltılmalıdır. Biz hekimlerin velilere önerisi, tüm okul gereçlerinin değil, sadece o günkü ders kitaplarının çantada taşınması yönündedir.”

Doç. Dr. Bülent Aksoy, ayak taban arkını düşürecek ayakkabıların çocuklarda taban ağrısı ve ayak şekil bozukluğuna yol açtığını da vurgulayarak, “Okul çocuklarının ayakkabıları, tabanları yumuşak, ayak önünü sıkmayacak şekilde ve su geçirmez deriden olmalı. Topuk yüksekliği ise 2-2.5 santimetreyi geçmemeli” diye konuştu.

ÇANTA NASIL OLMALI, NASIL KULLANILMALI

Okul çantalarının hafif, omuz askılarının geniş ve petli, sırta gelen arka bölümünün de destekli olmasının önemine işaret eden Doç. Dr. Aksoy, dikkat edilmesi gereken kuralları da şöyle sıraladı:

Sırt çantası kullanılırken her iki askı da takılmalı.

Yük sırta eşit olarak dağılmalı. En ağır olan kitap ve diğer eşya, sırta gelecek şekilde çantanın en arkasına konmalı.

Bel kemeri ve kenar-göğüs askıları kullanılmalı, yük vücuda yakın tutulmalı

Çanta kalça hizasına kadar inmeli, her iki kürek kemiğinin hizasında olmalı. Üst kısmı ise boyun seviyesinde bulunmalı.

Çanta içindeki eşya yerinde duracak şekilde yerleştirilmeli.

“BESLENME ÇANTANIZDAN DİŞ MACUNU VE DİŞ FIRÇASINI EKSİK ETMEYİN”

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Birol Karakaya, yeni okula başlayacak ya da tatilden sonra okula devam eden çocuklarda, nazlanma ve herşeyi sorun yapma psikolojisi oluştuğunu, bu durumla karşılaşan velilerin ise genellikle çocuğun gönlünü etmek için, bol harçlık verme yolunu seçtiklerini kaydetti. Çocukların da bu yolla topladıkları harçlıklarla, dişlere zarar veren şekerli gıdalar ve çikolatalardan satın aldıklarını belirten Karakaya, bu kaçınılmaz davranışın çocukların dişlerinin çürümesinde en büyük etken olduğunu söyledi.

Zamanlarının büyük bir bölümünü okulda geçiren çocukların, şekerli gıdaları yedikten sonra mutlaka dişlerini fırçalamaları gerektiğini ifade eden Karakaya, “Çocuklar beslenme çantalarında nasıl çeşitli yiyecekleri bulundurup, beslenme sorununu gideriyorsa, yemekten sonra ağız ve diş sağlığını da düşünmeli. Beslenme çantasında diş macunu ve fırçası mutlaka bulunmalı ve okulda diş fırçalama alışkanlığı yaygınlaşmalı” dedi.

Çocukların okulda dişlerini fırçalayabilmesi için öğretmenlere de büyük görev düştüğünü vurgulayan Karakaya, şunları söyledi: “Çocukların ağız ve dış sağlığı konusunda eğitilmesi için öğretmenlerimiz çocukları sık sık uyarmalılar ve diş fırçalamaya özendirmeliler. Diş Hekimleri Odası olarak biz de, Kasım ayında öğretmenlere yönelik ağız ve diş sağlığı bilgilendirme toplantıları başlatacağız. Bu toplantılarda öğretmenlerimize, çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler anlatılacak.”

Diş çürüklerinin, çocukların vücut gelişimini ve hastalıklara karşı dirençlerini büyük ölçüde etkilediğini de belirten Karakaya, “aileler çocuklarının derslerde başarılı olmasını ve sağlıklı yaşamasını istiyorsa, okul sezonu başlamadan mutlaka diş kontrolünden geçirmelidirler” diye konuştu.