Genel SağlıkHABERLER

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINA AĞIZ BAKIM ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Bu günlerde 4+4+4’le bol bol gündeme gelen, ilkokula başlama yılı aynı zamanda çocuklarda ağız bakımı açısından en fazla önem verilmesi gereken dönemlerin başında yer alır. EDAD (Estetik Dişhekimliği Akademisi Derneği) Başkanı Doç. Dr. Ata Anıl okul çağı çocuklarında ağız bakımın önemini ve ağız bakım alışkanlıklarının nasıl oluşturulabileceğini anlatıyor.

Araştırmalar ve tecrübelerimiz gösteriyor ki dişlerin estetik ve ortodontik problemlerinin çok büyük bir kısmı, okula başlama döneminde erken kaybedilen süt dişlerinden ya da çürüyen sürekli ön dişlerden gelmektedir.

5 – 6 yaşında el becerileri diş fırçalama açısından tam gelişmiyor!

Karışık dişlenme dönemi olarak isimlendirdiğimiz – süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin aldığı – dönemin başlangıcı bu yaşlara denk gelir. Halk arasında 6 yaş dişleri olarak da adlandırılan, ilk büyük azı dişlerinin sürmesi ile başlayan bu süreçte en önemlisi süt dişlerinin çürümeye elverişli olması, yerlerine gelen sürekli dişlerinde çürümeye karşı daha zayıf olmasıdır.

Ayrıca 5 – 6 yaşındaki yeni okula başlayan çocuklarımız, el becerileri diş fırçalayabilmek açısından gelişmediği için tam anlamıyla ağız hijyenini sağlayamazlar. Çürük çok daha kolay oluşur ve hızlı ilerler. Bir de artan şekerli ve karbonhidratlı besinlerle tablo iyice hızlanır.

Ebeveynler çocuklarının dişlerini kendileri fırçalamasa da yanlarında olmasını dikkat etmesini ve gerekirse destek olmalarını tavsiye ederiz. Anneler ve çocuklar üzerine yapılan bir araştırma, yalnız başına dişlerini fırçalayan çocukların ağız hijyenini sağlamaktaki hatalarını, kendi ebeveynlerinin atladıklarını yazmaktadır.

Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için öneriler

• 7 yaşından önce yalnız başına diş fırçalamaya göndermeyin. Doğru fırçalama konusunda çocuklarınıza yardımcı olun

• Okuldan yorgun gelen çocuklarınıza, baygın yatağına gitmeden diş fırçalatmanın ne kadar zor olabileceğini biliyoruz. Pes etmeyin dişlerini fırçalatın. Okuldaki eğitim çocuklarınızın zihinsel gelişimleri açısından ne kadar önemli ise, özellikle sabah okula gitmeden ve yatmadan önce diş fırçalamalarının beslenmeleri ve genel sağlığı açısından bir o kadar önemli olduğunu unutmayın

• Şikayeti olmasa da mutlaka bir diş hekimine götürün. Herhangi bir çürüğü olmasa da fissür örtücü ve yüzeyel flor uygulaması gibi çürük engelleyici tedavilerini yaptırılması olası çürüklerin oluşmasını çok ciddi oranda engelleyecektir

• İlerleyen haftalarda öğretmenleriyle bu konudaki alışkanlıklarını da diğer konularla ilgili olduğu gibi paylaşın. Araştırmalar öğretmenlerin çocukların ağız hijyeni bilgisindeki gelişiminde ebeveynlerinden daha etkili olduğunu göstermektedir. Unutmayın bu yaşlarda alışkanlığın oluşması ileriki hayatında yalnız estetik ve dişsel değil genel sağlığını etkileyecek şekilde çok önemli bir yer tutacaktır.