Genel SağlıkHABERLER

MENİSKÜS YIRTIĞI

Menisküs yırtığı, ünlülerin ve sporcuların sıklıkla başına gelen bir rahatsızlık olarak adını duyurdu.

Yürümeyi engelleyici ciddi bir rahatsızlık olan menisküs yırtıklarının, genç, aktif yaşam süren kişilerde ameliyatla tedavi edilmesi öneriliyor.

İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Deniz Algün, ailem.com’a yaptığı açıklamada vücudun en sık yaralanan bölgelerinden birisinin menisküsler olduğunu söyledi. Menisküslerin diz bölgesinde en büyük iki kemiğin kesiştiği noktada ‘C’ şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklar olduğunu kaydeden Dr. Algün, menisküsün, dizde yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, femur(uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) arsındaki güç dengesinin sağladığını kaydetti.

ANİ HAREKETLERDE YIRTILIYOR

Futbol gibi karşılıklı temas sporlarında dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. Dr. Deniz Algün, sporcularda bu yaralanmalara ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanmalarının da eşlik edebildiğini belirterek, ileri yaş grubunda ise, herhangi bir travma olmaksızın dizde gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabildiğini kaydetti.

İLK BELİRTİLER ŞİŞLİK VE AĞRI

Menisküs rahatsızlığının belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Deniz Algün, “Diz içerisinden gelen sesler yırtığın ilk bulguları olabilir. Dizde ödem gelişene dek sporcular oyuna devem edebilir yada günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak ödem geliştiğinde şikayetler oluşur. Şikayetler 24-48 saat içerisinde gelişir.

Dizde gerginlik ve şişlik

Eklem hareket açıklığında azalma

Dizde sıvı toplanması

Menisküsün yırtık parçası eklem içine düştüğünde takılma, kitlenme. Bu durum ancak doktorun yapacağı bir manevra ile düzelebilir” dedi.

BİRKAÇ TÜR MENİSKÜS YIRTIĞI BULUNUYOR

Menisküs yırtıklarının bir kaç tipte olabileceğine dikkat çeken Dr. Deniz Algün, bunları şöyle sıraladı; “Sporcularda dönme sonrasında oluşan dikey yada kova sapı tarzında yırtıklar, genç atletlerde sürekli tekrarlayan tipte travmalar sonrası koşma gibi oluşan radial yada gaga tarzında yırtıklar, yaşlılarda kıkırdak bozulmasına bağlı oluşan horizantal yada iç taraf yırtıkları sayılabilir.”

BAŞLANGIÇ TEDAVİSİ

Dr. Deniz Algün, menisküs yırtıklarının başlangıç tedavisinin RİCE olarak kısaltılmış protokol olduğunu belirterek, şöyle açıkladı;

“Rest (istirahat)

İce (buz uygulaması)

Compressıon (bası uygulamsı ,bandaj gibi)

Elevation (dizin yukarı alınması) şeklinde özetlenebilir.

Bu tedavinin takibinde dizde kitlenme ve kronik yakınmalar gibi şikayetler gelişmez ise tedavi istirahat süresi boyunca sürer ve biter. Meniskünün sadece 1/3 dış (eklem kapsülüne yakın) bölümünde kan dolaşımı vardır. Bu bölgelerdeki yırtıklarda , menisküs kendi beslenmesi sayesinde yırtığın tamirini sağlar. 2/3 iç bölgede ise tam bir tamir olmaz. Yinede her zedelenmiş menisküs bulgu verecek diye bir kural da yoktur.”

CERRAHİ OPERSYON

Cerrahi tedavi menisküsün iyileşemediği ve şikayetler oluşmaya devam ettirdiği zamanlarda planlanıyor. Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye neden oluyor. Dr. Deniz Algün, genç, aktif yaşam süren kişilerde menisküs yırtıklarının ameliyat edilmesinin önerildiğini vurgulayarak, yırtığın tipine, eşlik eden başka bir patoloji olup olmaması durumunda, hastanın yaşına göre doktorun uygun tedaviyi, planlayacağını dile getirdi. Cerrahi sonrası rehabilitasyonun ise, tedavinin önemli bir parçası olduğu belirtildi.