Genel SağlıkHABERLER

KUTU İÇECEKLERDE ÖLÜM UYARISI!”

Kutulu içeceklerde ağzın temas ettiği yerler mikrop yuvaları. Uzmanlara göre bu bölgelerin temizlenmeden içilmesi ile ölüme bile neden olacak hastalıklara davetiye çıkarılıyor.

Depolama sırasında mikrop kapıyorlar

Kutulu içeceklerin dış kısmının temizlenmeden içilmesi halinde, tifo ve veba gibi tehlikeli hastalıkların riski büyük ölçüde artıyor. Yetkililer, kutulu içeceklerin depolama sırasında mikrop aldığını belirtiyorlar.,

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, hijyenik olmayan koşullarda depolanan kutulu içeceklerin dış kısmının mikrop kaynağı olduğunu kaydetti.

Kutulu içeceklerin depolama sırasında, özellikle kanalizasyonlarda gezen fare ve hamam böceklerinin temasına uğrayabildiğine dikkati çeken Durak, şunları söyledi:

”Bu tür canlılar kendileri ile birlikte mikrop taşıdığı gibi, dışkılarını da bırakarak daha tehlikeli duruma gelebilirler. Kanalizasyonlarda dolaşarak mikrop yükü haline gelen fare ve hamam böcekleri, dizanteriye neden olan shigella, vebaya neden olan pastorella pestis ve tifoya yol açan salmonella cinsinin bazı türleri gibi tehlikeli mikroorganizmaların taşıyıcısı duruma gelirler. Bunun sonunda, hijyenik olmayan depolarda kutularla temas eden bu canlılar, kutulu içeceklerin dış kısmını aynı şekilde mikrop yükü haline getirirler.”

İçecekler alındıktan sonra kutunun ağzın temas ettiği yerlerinin iyice temizlenmesi gerektiği uyarısında bulunan Durak, temizlenmeden tüketilen kutulu içeceklerin kontaminasyon yüküne bağlı olarak ölümle de sonuçlanabileceğini dile getirdi.

Nereden alınırsa alınsın, kutulu içeceklerin tüketilmeden önce deterjan gibi temizleyicilerle dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerektiğini bildiren Durak, şöyle dedi:

”Bu tür içeceklerin özellikle piknik alanlarında tüketildiği düşünülürse, bol suyla yıkanması ya da kolonyalı mendille iyice silinmesi de hastalığın bulaşma riskini oldukça düşürür. Bu içeceklerde temizleme işlemi kutu kapağı açılmadan yapılmalı. Aksi takdirde içecek içine karışan ve hızlı bir üreme yeteneğine sahip olan mikroorganizmalar içecek içinde tehlikeli boyutlarda üreyerek, tehlikeli boyuta gelirler.”

Kutulu içeceklerin tüketilmesinden kısa bir süre sonra ishal, aşırı baş ve karın ağrısı çekenlerin hemen bir hastaneye giderek kontrolden geçmesi gerektiğini bildiren Durak, ”Bu tür belirtiler, basit gibi görünse de sadece kutunun dış kısmının temizlenmemesinden ileri gelen tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir” dedi. (Milliyet)