Genel SağlıkHABERLER

KIŞIN IŞILDAYAN BİR CİLT İÇİN…

Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, kış döneminde cilt bakımı için önemli ipuçları verdi

Deri, mevsimsel değişikliklerden en çok etkilenen organdır. Isının düşmesi, ısıtma sistemlerinin ortamın nemini azaltması, soğuk ve rüzgarlı hava, derimizin yeteri kadar nemlenmesini engeller. Bunun sonucunda; kuru, pullanan, kaşınan, kızaran ve kabalaşan bir deri ortaya çıkar. Eğer kişi genetik olarak hassas bir deriye sahipse bu bulgular daha da belirgin bir şekilde görülür. Matlaşmış, gözenekleri genişlemiş ve siyah noktaları artmış bir cilt de kaçınılmaz olabilir. Kışın gelmesi hafif bir depresyona, harekette kısıtlılığa, metabolizmada yavaşlamaya yol açar. Fizyolojik olarak etkilenen deri, ruhsal olarak da etkilenmeye başlar. Kış mevsimi aynı zamanda atopik egzema ve sedef gibi bazı deri hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Peki kış aylarında cilt sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız?

Fizyolojik ve ruhsal etkilenmeye maruz kalmış, ışıltısı azalmış, kurumuş, kalınlaşmış, kaşınan, kızaran, kepeklenen deriye sahip olmamak için neler yapmalıyız. Yani yaz dönemindeki bakımdan daha farklı olarak bir bakım yapmalı mıyız? Kesinlikle evet.

Öncelikle her gün yaptığımız ama yanlış olduğunu bilmediğimiz hataları öğrenip tekrarlamamak önemlidir.

Sıcak su ile banyo yapmayın

Çok sık ve çok sıcak su ile yıkanmak deri yağlarını azaltacağından derimiz daha fazla kurur. Kaşınır ve kızarır. Hatta kuruluk egzaması gelişir.

Özel banyo yağları kullanın

Banyo yaptığımız ürünlerin kremli olması, özel banyo yağlarının kullanılması ve banyodan sonra nemli iken bir nemlendirici balsamın tüm vücuda uygulanması sorunların ortaya çıkmasını zorlaştıracaktır.

Kapalı havalarda da güneş koruyucu sürün

Sokağa çıkarken soğuk havadan daha az etkilenmek için güneş koruyucu özelliği olan bir nemlendirici kullanılmalı, mümkün olduğu kadar açıkta kalan bölgelerin şapka, gözlük eldiven, atkı ile örtülmesi gerekir.

Ellerinizi nemlendirin

Sık suya maruz kalan ellerimizin hem yaşlanmasını engellemek, hem de gelişebilecek el egzamalarını önlemek amacıyla günde 5-6 kez yağlandırıcı ürünlerle nemlendirmek, ev işlerini egzama eldiveni ile yapmak doğru olacaktır.

Dudak çatlamasına çözüm

En çok etkilenecek dudaklarımızı günde 4-5 kez uygulayabileceğimiz vazelinle nemlendirmek dudakların kurumasını ve çatlamasını engelleyecektir.

Bol su ve taze meyve sebze cildi besler

Bol su içmek, taze meyve ve sebze tüketmek, ceviz, fıstık, fındık, kuru kayısı ve havuç cildin ekstra nemlenmesini sağlayacaktır.

Kıyafetlere dikkat!

Yünlü ve sentetik kıyafetler deride olumsuz etkilere neden olabilir. Bu tür giysilerimizin deriye direkt temasını engellemek de kaşıntı ve kuruluğu azaltacaktır.

Nemlendirici seçimi için doktorunuza danışın

Yüzümüzdeki kuruluk, gözaltındaki morluklar, torbalaşma ve matlaşma kişiyi daha yaşlı göstereceğinden uygun bir nemlendirici kullanmak vazgeçilmez olmalıdır. Kişinin deri özelliğine göre kullanılacak nemlendirici seçimi mutlaka hekime danışılarak seçilmeli, uygun olmayan ürünlerin deriye daha da zarar vereceği unutulmamalıdır.

Kimyasal peeling cildinizi pürüzsüz hale getirecektir

Her kış uygulanacak kimyasal peeling tedavileri cilde canlılık verirken, ölü tabakanın atılmasını sağlayarak alttan daha, canlı, pürüzsüz bir deri elde etmek için uygun bir tedavi yöntemi olacaktır.

Lifting ışıltı verir

Tonusu azalmış, matlaşmış, kurumuş ciltleri toparlamak için vitamin ve hyalüronik asit içeren ürünlerle lifting tedavisi yaptırmak, hem yaşlanmayı engelleyecek, hem de cilde ışıltı verecektir.

Gerekirse botoxa başvurmaktan çekinmeyin

İfade kırışıklıklarının gelişmesini engellemek, yaşlanmayı geciktirmek için ise botoks uygulamaları yaptırmak yaza girerken daha diri ve çizgisi azalmış bir yüze sahip olmayı sağlayacaktır.

Sonuç olarak, derimizin iyi görünmesi ruhsal rahatlama sağlar. Kış döneminin neden olduğu depresyonu cildimize yansıtıp daha mutsuz olacağımıza, bu önlemleri alarak daha iyi bir görüntü ve daha iyi bir ruhsal duruma sahip olabiliriz.