Genel SağlıkHABERLER

KIRIŞIKLIKLARINIZ İŞİNİZE GÖRE DEĞİŞİYOR

Farklı iş kollarında çalışan, sürekli aynı mimik hareketlerini yapan insanların kırışıklıkları işini ele veriyor. Sürekli bilgisayar başında olanların göz çevresinde iş kırışıklıkları beliriyor.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Kerem, modernleşen dünyada insanların hareketsiz kaldığını, bilgisayar başında ve oturarak yapılan işlerin, sağlık problemlerinin yanı sıra güzellik ile ilgili sorunlara da yol açtığını söylüyor. Aynı mimikleri ve hareketleri, sürekli yapan kişilerin yüz çizgilenmelerinde bir artış olduğunu, korunmadan güneşe veya solaryum ışınlarına maruz kalan kişilerde ise cildin beklenenden çok daha erken yaşlandığını söylüyor. İş hayatının olumsuz faktörü stres ise erken yaşlanmaya tuz biber oluyor.

Dr. Kerem’e göre yüz kırışıklıklarının oluşumunda tekrarlayan mimiklerin etkisi çok belirgin oluyor. Özellikle bilgisayar karşısında çalışan kişilerde göz kısma ve kaş çatma hareketleri normalden fazla yapılıyor. Aşırı mimik hareketleri başta kaş arası olmak üzere tüm göz çevresinde kırışıklık oluşumunu çabuklaştırıyor. Yıllar içerisinde bu kırışıklıklar bölgeye iyice yerleşerek tedavisi zorlaşıyor. Bu süreçte yüz cildinin kalitesinin bozulması ve kırışıklıkların artmasında güneş, sigara kullanımı gibi çevresel faktörler de önemli bir rol oynuyor.

Yapısal olarak bazı kişilerin mimik kaslarının diğerlerine göre daha aktif olduğunu söyleyen Dr. Metin Kerem, bu kişilerde çevresel faktörler ortadan kalkmadığı taktirde erken yaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Op. Dr. Metin Kerem, genellikle göz kısma ve kaş çatma hareketlerinin kuvvetli ışığa karşı yapıldığını belirtiyor. Bilgisayar başında arada ekran filtresi olmaksızın uzun saatler geçirmek bu tür bir ışık kaynağıyla karşılaşmak olduğunu, sadece bilgisayar karşısında değil, güneşli bir havada da bu etkiyle karşı karşıya gelindiğini söylüyor. Güneş gözlüğü, şapka gibi aksesuarların önemli olduğunu, ışınların direkt etkisini kırdığını, göz kısma ve kaş çatma ihtiyacını azaltığını dile getiriyor ve ekliyor “Öte yandan direkt güneş ışığının cildi kurutan, direncini kıran bir etkisi de var. UV radyasyon içeren güneş ışınlarının cilt kanseri oluşumundaki katkılarını zaten artık hepimiz biliyoruz. Şu durumda güneşten korunmak hem kanserden hem de erken yaşlanmadan korunmak anlamına geliyor. Güneşten sonra cilt parlaklığını ve kalitesini bozan bir diğer faktör de sigara. Kemiklerden mimik kaslarına, yağ dokusundan deriye kadar yüzün tüm elemanlarına ayrı ayrı olumsuz etkileri var. Dokunun mikro düzeydeki kan dolaşımını bozan sigara, hücrelerin yeterince oksijenlenmesini bozarak yüzde yaşlanmayı hızlandırıyor” diyor.

İnce ve Derin Kırışıklıklar İçin

Günümüzde dinamik (harekete bağlı) ince kırışıklıklar için botox tedavisinin esas olduğunu belirten Op. Dr. Metin Kerem; bu yöntemin dikkatle uygulandığında herhangi bir mimik kaybına yol açmadığını ve donuk bir ifade oluşturmadığını söylüyor. En sık kullanılan bölgenin; kaz ayakları, kaş arası ve alın olduğunu belirtiyor. Dinamik kırışıklıkların tedavisinde halen altın standardın botox olduğunu vurgulayarak, uzman eller tarafından doğru yapılan uygulamaların doğal sonuçlar verdiğine değiniyor. Daha derin kırışıklıklar için sentetik dolgular kullanıldığını veya vücudun bir başka yerinden alınan yağ dokusu ile derin izlerin doldurulduğunu söylüyor. Yüz cildindeki yaygın kırışıklıklar ve düzensizliklerin tedavisi ise genellikle lazerlerle yapılıyor. Eğer göz kapakları veya yanak-orta yüz bölgelerinde belirgin sarkmalar oluşmuş ise bunların tedavisi için çoğu zaman cerrahi yöntemler kullanılıyor.