Genel SağlıkHABERLER

KIRIKSIZ BİR DÜNYA HAYAL DEĞİL

Dünyada yaklaşık 200 milyon kadın osteoporozdan yakınıyor ve osteoporoz 60-70 yaş arası kadınların üçte birini ve 80 yaş ve üzeri kadınların üçte ikisini etkiliyor.

Menopoz sonrası dönemde en az dört kadından birinde görülen osteoporozun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle kadınları bir kez daha uyararak, günümüzde özellikle alendronat etken maddesi içeren ilaçların osteoporoza bağlı kırıkları yarı yarıya azalttığını söylediler.

Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen ve menopoz sonrası dönemde en az dört kadından birinde görülen osteoporozun sinsi bir hastalık olduğunu ve pek çok kadının bir kırıkla karşılaşana kadar hastalığı fark etmediğini belirten uzmanlar, Dünya Osteoporoz Günü’nde kadınları bir kez daha uyardılar. Günümüzde yeni geliştirilen tedavi yöntemleri sayesinde osteoporozun artık tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle alendronat etken maddesi içeren ve haftada bir kez kullanılan ilacın osteoporoza bağlı kırıkları yarı yarıya azalttığını söylediler.

On ülkeyi kapsayan ve menopoz sonrası dönemde bulunan 549 osteoporozlu kadının incelendiği çalışmanın baş araştırmacısı İngiltere Nottingham City Hastanesi doktorlarından David Hosking, osteoporozu olan ve menopoz sonrası dönemde bulunan kadınların zaman içinde kemik mineral yoğunluklarını yarıya varan oranda kaybedebileceklerine değindi ve şunları söyledi:

“Kemik kaybı ve osteoporoz bir kırık oluşana kadar dışa vuran herhangi bir belirti vermediğinden, düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip olan hastaların etkili bir ajanla tedavi edilmesi osteoporoza bağlı kırıkların meydana gelmesinde azalma sağlayabilir. Yaptığımız araştırmalar, özellikle alendronat etken maddesi içeren ilacın kemik mineral yoğunluğunda büyük artışlar sağladığını ortaya koymuştur.”